Kobal, ki mu je bilo sredi januarja dokazano plagiatorstvo komedije Profesionalci espe (namesto avtorskega dela je prevedel komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja), celjsko gledališče, kjer so predstavo postavili na oder v režiji Jaše Jamnika, pa je zoper njega nato podalo kazensko ovadbo, je lahko pričakoval, da na mestu direktorja in umetniške vodje Šentjakobskega gledališča ob škandalu ne bo več dolgo sedel, a je upal na sporazumen konec z gledališčem. Na petkovi seji upravnega odbora gledališča naj bi po lastnih besedah gledališču predlagal tri možnosti razrešitve situacije: nadaljevanje sodelovanja, odstop ter obenem pogodbeno sodelovanje za dokončanje tekočih projektov (gledališka šola, repertoar in režija) ali pa brezpogojni odstop. »Tri možnosti sem predlagal zato, ker so nekateri projekti še v teku in jih nisem želel pustiti nedokončane. Zato sem pričakoval povratno informacijo. Kljub temu se je upravni odbor odločil za dodatno možnost, in sicer, da prekine pogodbo. To odločitev tudi sprejemam,« je za STA pojasnil Kobal. 


Foto: Dejan Javornik


V Šentjakobskem gledališču so se za četrto možnost, izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in predčasni odpoklic z mesta direktorja, hkrati pa tudi z mesta umetniškega vodje, odločili, ker se želijo distancirati od Kobalovega dejanja, ki ga na vsej črti obsojajo. »Vsakršno relativiziranje omenjenega dejanja je lahko nevarno in nevarno niža moralne in druge standarde v kulturi in življenju nasploh,« so sporočili v ponedeljek in dodali, da ima Kobalovo ravnanje po njihovi oceni tudi vse znake kaznivega dejanja. Ker je bil v času razkritja plagiata Kobal direktor in umetniški vodja Šentjakobskega gledališča, pa je po besedah upravnega odbora celotna zadeva negativno vplivala tudi na javno podobo, ugled in položaj gledališča v splošni in strokovni javnosti. 


Foto: Jože Suhadolnik


Senco, ki jo je Kobal s svojim plagiatorstvom sedaj vrgel na vse svoje pretekle projekte in sodelovanja, se gledališčnik trudi pregnati z opravičili. Minuli teden se je opravičil za sam plagiat Profesionalci espe in kot razlog navedel hudo osebno stisko in depresijo, po reakciji Šentjakobskega gledališča pa je opravičilo danes namenil tudi njihovemu občinstvu. »Zahvaljujem se vam, da smo v mojem mandatu povečali abonmaje za približno 250 abonentov. Hvala, da ste mi poklonili zadoščenje, da sem dobro delal, v prid teatra. Zaradi napake, ki sem jo storil izven okvirjev Šentjakobskega gledališča, sem kaznovan z izredno odpovedjo delovnega razmerja. Vseeno želim, da ostanete zvesti temu gledališču, še posebej zdaj, ko je očiščeno in pomlajeno (prosto po Cankarju!). Verjamem, da se bodo abonmaji za naslednjo sezono najmanj podvojili. Hvala in srečno,« je zapisal prevarantski ustvarjalec, ki ima ob izplačanem honorarju, ki ga je moral vrniti SLG Celje, in javni sramoti, ki ga je doletela, navsezadnje le tehten razlog za osebno stisko.