Endogeni kolagen naše telo proizvede samo. Žal pa ga z leti proizvaja vse manj, kar je opazno predvsem na manj gladki in elastični koži, pojavijo se težave s sklepi, krhki nohti in lasje, povešen podbradek in podobne nevšečnosti.

Edini način, da telesu pomagamo, je, da v svojo prehrano vključimo prehranska dopolnila s kolagenom - temu rečemo eksogeni kolagen. Toda v poplavi različnih dodatkov je težko izbrati pravega.

Kako torej vemo, kateri kolagen je najboljši?

Vloga kolagena v telesu

V telesu obstaja 16 tipov kolagena, večino pa predstavljajo tipi 1, 2 in 3. Kolagen, ki predstavlja približno tretjino beljakovin, je zgrajen iz aminokislin, prolina in hidroksiprolina.

Njegove molekule se vežejo v dolge, tanke vlaknaste verige, ki predstavljajo ogrodje oziroma podporno strukturo drugim celicam, da skupaj tvorijo tkiva. Kolagenske verige so elastične in celo močnejše od jekla!

Optimalna oblika kolagena

Ko izbiramo najboljši kolagen, se moramo najprej vprašati, kje ta sploh je. Kolagenske strukture so v dermisu ali v usnjici, kjer makromolekule skrbijo za napetost in elastičnost kože.

Kreme proti gubam zato večinoma ne delujejo, saj kljub vsebnosti kolagena le-tega ne zmorejo pripeljati tja, kjer je zares potreben. Podobno je tudi s šamponi za lase in kremami za nohte. Začasne učinke krem najverjetneje vidimo le zaradi trenutne navlaženosti kože.

Če želimo izboljšati stanje mišic, sklepov, notranjih organov in ne nazadnje tudi kože, je bolj učinkovito, da posežemo po kolagenu iz prehranskih virov – v obliki prehrane ali dodatkov.

Prehranska dopolnila se glede na vsebnost koristnih sestavin močno razlikujejo, velike so tudi razlike v topnosti, ki vpliva na absorpcijo.

Kako pa sploh ugotovimo, kateri kolagen je najboljši?

Najboljši kolagen se v pijači ali smoothiju popolnoma raztopi, pri čemer ne tvori grudic ali usedlin. Le tako ga lahko užijete v celoti, brez ostankov, tekstura pa zagotavlja hitrejšo absorpcijo.

Najbolj topen in telesu prijazen je hidrolizirani kolagen. Njegove molekule so razgrajene na manjše, organizmu ustrezne peptide, ki hitro prehajajo skozi črevesno steno in po krvi pripotujejo do mest, kjer jih nujno potrebujemo.

To dokazujejo tudi raziskave, ki kažejo, da so v 20 minutah po zaužitju v telesu že vidne povišane vrednosti glicina, prolina in hidroksiprolina (sestavnih delov kolagena).

Od kod pride najboljši kolagen?

Hrana je naš primarni vir hranil za telo, vendar se kolagen iz hrane proti pričakovanjem absorbira v manj kot 30 %, po drugi strani pa se hidrolizirani kolagen absorbira v več kot 90 %.

Najboljši kolagen je seveda pridobljen iz kakovostnih beljakovinskih virov in vsebuje kombinacijo:

- hidroliziranega ribjega kolagena,

- hidroliziranega govejega kolagena,

- hidroliziranega jajčnega kolagena.

V naravi poznamo osnovne tipe celic: živalske in rastlinske, k temu pa dodamo še glive, bakterije in viruse. Človeško telo je zgrajeno iz živalskih celic, zato mu najbolj ustreza kolagen iz živalskih virov.

Če iščete veganski kolagen, je dobro vedeti, da prehransko dopolnilo verjetno vsebuje zgolj mešanico veganskih sestavin, ki spodbujajo tvorbo lastnega, endogenega kolagena. Rastline namreč ne proizvajajo kolagena kot takega, pač pa beljakovino, ki ima podobno vlogo kot kolagen.

Pomožne sestavine

Vsi procesi v našem telesu potekajo v soodvisnosti različnih snovi in kemijskih reakcij. Zato je nemogoče pričakovati, da bi se eksogeni kolagen v telo vgradil brez pomožnih sestavin. Če želimo zares izkoristiti potenciale kolagena, mu moramo dodati:

 • Vitamin C

Brez vitamina C ni tvorbe kolagena v telesu. Da prehranska dopolnila s kolagenom sploh delujejo, ga organizem nujno potrebuje.

 • MSM

Gre za organsko žveplo, ki je temeljni gradnik življenja. V telo ga vnašamo le s prehrano. S tako imenovanim »mineralom lepote« je tvorba kolagena v telesu še boljša.

 • Hialuronsko kislino

Približno 60 % našega telesa predstavlja voda. Naloga hialuronske kisline pa je, da uravnava vodo v tkivih. S kolagenom sta popoln par za napetost tkiv in gladkost kože.

 • Siliko (izvleček bambusa)

Najboljši kolagen za sklepe vsebuje kombinacijo kolagena in hialuronske kisline, saj oba elementa skupaj izboljšata gibljivost sklepov, za dodatno lubrikacijo pa poskrbi silika.

Kako preprečimo izgubo kolagena?

Telo samo po sebi izgublja kolagen, ker ga z leti proizvaja vse manj in manj. Izgubo preprečujemo z dodajanjem eksogenega kolagena, hkrati pa lahko naredimo nekaj sprememb v svojem življenjskem slogu, ki bodo prav tako pripomogle k ohranjanju prožnosti tkiv:

 • zmanjšamo uživanje sladkorja,
 • prenehamo kaditi,
 • izogibamo se soncu,
 • poskrbimo za dovolj spanca,
 • omejimo stres,
 • živimo aktivno,
 • uživamo hrano, bogato z vitaminom C, bakrom, vitaminom A, antocianidini in prolinom.

Je kolagen čudežno zdravilo? 

Kolagen ni zdravilo. Vsekakor pa ima lahko velik vpliv na telo in določena stanja:

 • Vpliva na bolečine v sklepih, saj je pomanjkanje kolagena v sklepnih strukturah velikokrat glavni vzrok bolečin.
 • Vpliva na osteoporozo. Študija iz 2018 pri ženskah, ki so uživale kolagen, kaže izboljšanje kostne gostote.
 • Vpliva na gube, saj koži vrača elastičnost, izboljšuje vlaženje in posledično tudi videz kože.

Kako uživati kolagen? 

Kolagen ima kot prehransko dopolnilo mnogo različnih oblik. Najboljši kolagen je v hidrolizirani obliki, kar pomeni, da ga na prodajnih policah najdemo v obliki praškov.

Kako ga torej v ključiti v vsakodnevno prehrano, da združimo prijetno s koristnim?

 • Hidrolizirani kolagen zmešamo v kozarcu vode. Najboljši kolagen ima poleg vseh koristnih sestavin še dober okus. Lepo se bo stopil, napitek pa bo brez dvoma prijetnega okusa.
 • Kolagen zmešamo z limonado ali s pomarančnim sokom. Saj smo že omenili, da je vitamin C izjemnega pomena za delovanje kolagena?
 • Pripravimo smoothie s kolagenom. Lahko ga dodamo beljakovinskim napitkom ali priljubljenim mešanicam sadja in zelenjave.

Okusno in zdravo jutro se lahko začne!

Po zaslugi neverjetnega znanja na področju medicine, nutricionistike in tehnologije lahko danes uživamo v naravnih, zdravih in predvsem koristnih prehranskih dopolnilih. Najboljši kolagen, ki ga najdemo na trgu, je skrbno izdelan in vsebuje vse podporne sestavine. Z njegovo pomočjo bomo vsako jutro poskrbeli, da lepota in zdravje zares prideta od znotraj.


Naročnik oglasne vsebine je Popolna Postava d.o.o.