Temeljna smernica načrtovanja kotička za učenje je upoštevanje naravnih virov svetlobe. Kar najbliže njim naj bo pisalna miza. Kogar prehitro premamita pogled skozi okno in spremljanje dogajanja zunaj, je lahko s hrbtom obrnjen proti okenskemu okviru. Osnovno pravilo sicer veli, naj naravna svetloba pada tako, da v celoti osvetli delovno površino oziroma naše telo ne meče sence nanjo. Desničarji morajo sedeti z osvetlitvijo z leve strani, za levičarje velja nasprotno. Strokovnjaki priporočajo ergonomsko oblikovan stol oziroma takšen sedež, da bo otrok na njem sedel lepo vzravnan, saj že zaradi pretežkih šolskih torb obstaja zadosti veliko tveganje za okvaro hrbtenice.

Od bele do naravnega lesa

Pri izbiri pohištva imejmo ves čas v mislih, da otroci rastejo in se spreminjajo, kar velja tudi za njihove želje in okus. Prav zato urejanje sobe oziroma kotička prilagajajmo razvoju. S tega vidika denimo nakup komode za prvošolko ali prvošolca z motivom ljubkih risanih junakov, ki jih trenutno obožuje, ni najbolj pametna poteza. Priporočljivo je, če kupimo oziroma izberemo pohištvo kar najbolj nevtralnih barv, kot so bela in odtenki naravnega lesa. Takšni kosi so krasno praktično izhodišče za najrazličnejše prenove oziroma osvežitve, ki nas ne stanejo veliko, hkrati pa še zavračamo brezglavo potrošniško logiko. Za popestritev pohištva predlagamo denimo uporabo okrasnih živahnih nalepk, folij ali pa le eno steno pobarvajmo v barvi, ki je otroku najbolj všeč.Opomnik s kljukicami

Kar najbliže delovnemu kotičku mora biti omara s predali in policami za knjige, šolsko torbo in škatle, na katerih je označena vsebina. Seveda na oziroma ob mizi ne smejo manjkati lončki za pisala in majhen koš za smeti, ki naj ga otrok prazni sam. Priljubljen domači pripomoček šolarjev je tabla, samostojno stoječa ali prilepljena na steno v obliki nalepke. Nanjo s kredami zapisujemo sprotne obveznosti. Posrečen je tudi stenski opomnik, ki ga ni težko narediti. V steno na enaki višini in poljubni razdalji preprosto zabijemo vzporedna žeblja, ju po želji pobarvamo in glavice zakrijemo z okraski. Nato okoli žebljev zavežemo navadno ali okrasno vrvico. Nanjo pripnemo sedem lesenih kljukic za perilo, ki jih prej pobarvamo z akrilnimi barvami in nanje napišemo imena dni v tednu. Tako lahko pri vsakem dnevu posebej vpenjamo listke z obvestili, nalogami in dogodki.

Pravo zavetje

Prav je, da pri snovanju in urejanju kotička za učenje podmladek aktivno sodeluje, saj ga bo le tako imel za zares svoje zavetje, kjer se počuti varno in hkrati svobodno. Prav ta občutja so gradniki zdrave samosvojosti, ki v procesu pridobivanja znanja in veščin spodbuja neukrotljivo radovednost. Seveda levji delež k splošnemu vtisu o delovnem kotičku prispeva ureditev celotnega prostora. Občutek edinstvenosti oziroma pristne individualnosti med drugim dajejo uokvirjena, med počitnicami posebej uspela otrokova slikarija, doma narejeni unikatni učni pripomočki in šolske potrebščine, stenska poslikava z navdihujočim motivom iz narave, preproga ali podloga za sedenje, spletena iz bombažnih majic, namizna ali stropna svetilka, ki jo prenovimo s pomočjo barv ali tekstila, ročno poslikano pregrinjalo za posteljo, šotor za igro in umik ter poslikava stropa v barvah nočnega neba z zvezdami ali planeti.