Avtoimunska bolezen

Po vašem opisu sodeč gre za alopecijo areato – krožno izpadanje las. To je avtoimunska bolezen, ki je omejena le na kožo. Ne pomeni prav nobene nevarnosti za zdravje ali življenje. Zaradi neznanega vzroka imunski sistem napade lasne in dlačne mešičke, kar na predelu imunske reakcije povzroči, da lasje oziroma dlake izpadejo. Na lasišču se tako pojavijo okrogli plešasti predeli. Lahko izginejo tudi dlake drugje na koži telesa, na bradi ali celo obrvi in trepalnice.

Včasih avtoimunski proces zažene okužba, ki jo prebolimo prej, na primer prehlad. Morda je bil to vzrok pri vas. V večini se na srečo alopecija areata spotano umiri in pozdravi v nekaj mesecih. Žal pa vedno ni tako. Včasih se bolezen nenadzorovano širi, pojavljajo se novi in novi plešasti predeli. Predvsem pri teh trdovratnih oblikah so lahko pridružene druge avtoimunske bolezni, na primer bolezen ščitnice, kar je treba raziskati. Tudi vam svetujem, da se oglasite pri izbranem zdravniku; preveril bo, kakšno je vaše splošno zdravstveno stanje.

Vzroka za nastanek alopecije areate ne poznamo, zato nimamo učinkovitega zdravila. Za zdaj bolezen zaviramo s protivnetnimi losjoni in kremami ali celo injekcijami v plešaste predele. Vnetje lahko zaviramo tudi z obsevanjem z ultravijoličnimi žarki – fototerapijo. Če bolezen hitro napreduje, se lahko odločimo, da za kratek čas predpišemo sistemsko zdravilo, ki avtoimunski proces začasno ustavi. Tudi s tem dolgoročno žal nismo vedno uspešni. Včasih je pri moških ustrezna estetska rešitev britje lasišča, pri ženskah pa lasni sistem ali lasulja.