Brez skrbi, nič strašanskega se ne bo zgodilo, če smo dolgo spolno vzdržni, vsekakor pa bomo ob nekaj koristi, ki jih prinaša redno spolno občevanje. Raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Minnesoti, je obravnavala 600 nun: nekatere so navajale, da so še vedno nedolžne, nekatere pa so se za celibat odločile pozneje. Izsledki so pokazali večjo stopnjo depresije pri tistih, ki so seks nekoč okusile in ga potem opustile, kakor pri tistih, ki mesenih užitkov nikoli niso doživele. Pojavijo pa se lahko tudi nekatere telesne spremembe, pa si poglejmo.

Po dolgi abstinenci se vaginalne mišice ne zmorejo sprostiti, kar lahko prinese nelagodje pri naslednjem spolnem odnosu, pojasnjujejo strokovnjaki. Pri moških se lahko po dolgem obdobju vzdržnosti pojavi erektilna disfunkcija, povečala naj bi se tudi možnost za razvoj raka prostate.Redni spolni odnosi spodbudno vplivajo na imunski sistem: raziskave kažejo, da tisti, ki redkeje seksajo, pogosteje zbolevajo in so nagnjeni k različnim okužbam. Nekateri strokovnjaki ugotavljajo, da  s pomanjkanjem spolne aktivnosti upada tudi libido, zaradi česar se telo sčasoma vse slabše odziva na dražljaje in vzburjenje.

Nekatere raziskave so pokazale, da se tisti, ki ne seksajo pogosto, na stresne okoliščine odzivajo z občutno višjim krvnim pritiskom, kar seveda dolgoročno ogroža zdravje. Pri vzdržnosti trpi tudi srčno-žilni sistem, ocenjujejo nekateri, a pomanjkanje seksa bi bilo v tem primeru mogoče nadomestiti s tekom ali drugo aerobno dejavnostjo.Nekoč so modrovali, da spolna vzdržnost  povečuje inteligenco pri posamezniku, toda resnica je obrnjena: spolna dejavnost spodbuja razvoj nevronov v hipokampusu možganov! Drugače povedano, brez seksa kognitivno nazadujemo!  

No, obstaja pa tudi prednost spolne abstinence: tako zmanjšamo možnost okužbe s spolno prenosljivo boleznijo ali okužbo urinarnega trakta.