Kdor se namerava v novem šolskem letu vpisati v prvi letnik programov nižjega in srednjega poklicnega, srednjega strokovnega oziroma tehniškega izobraževanja in gimnazij, mora izbrani srednji šoli v določenih rokih in na predpisanih obrazcih oddati prijavo za vpis, ki je na voljo na spletnih straneh ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Vsi, ki opravljajo preizkus nadarjenosti oziroma spretnosti, se morajo prijaviti najkasneje do 5. marca 2018, sicer pa do 5. aprila 2018.

Aprila si je še mogoče premisliti

MIZŠ bo po končanem prijavnem roku najpozneje do 10. aprila 2018 na svojih spletnih straneh objavilo informacijo o številu prijav in razpisanih mest v programe po šolah. Na podlagi teh informacij ali iz drugih razlogov si bodo lahko prijavljeni učenci in dijaki še premislili oziroma spremenili namero; svojo prijavo bodo dvignili na srednji šoli, na katero so se prvotno prijavili, ter jo do 25. aprila 2018 prenesli na drugo srednjo šolo oziroma v drug program. Drugi rok prijav bo potekal do 4. junija, vendar bo seveda vključeval le šole in programe brez omejitve vpisa oziroma s še prostimi mesti.660 mest manj kot lani

MIZŠ je 1. februarja 2018 objavilo tudi razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2018/19. Trend zmanjševanja vpisnih mest se nadaljuje. V primerjavi z lanskim razpisom visokošolski zavodi – Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in fakulteta za informacijske študije v Novem mestu ter 13 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo – razpisujejo 660 mest manj. Državljanom Republike Slovenije in drugih držav Evropske unije je namenjenih 16.513 mest, 1968 pa tujcem iz držav nečlanic EU in Slovencem brez slovenskega državljanstva.

Informativni dnevi

Informativni dnevi, na katerih se kandidati podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji, poklici oziroma delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter drugimi koristnimi informacijami, bodo 9. februarja ob 10. in 15. uri ter 10. februarja 2018 ob 10. uri. Prvi prijavni rok za vpis bo potekal od 6. februarja do 30. marca 2018. Kandidati oddajo prijavo v obliki elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ ali s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali z uporabniškim imenom in geslom. Oddati je mogoče le eno prijavo, v kateri je treba po prednostnem vrstnem redu razvrstiti največ tri študijske programe, za katere so oziroma bodo do rokov izpolnjeni pogoji za vpis. O vrstnem redu izbranih študijskih programov je nujen temeljit razmislek, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bodo izpolnjeni vsi pogoji.Brezposelnost in prvi iskalci zaposlitve

Hkrati z izbiro smeri izobraževanja ni odveč vedeti, kolikšna je registrirana brezposelnost mladih. Po zadnjih podatkih Zavoda RS za zaposlovanje vse od decembra 2013 pa do decembra 2017 število nezaposlenih v kategorijah od 15 do 29 let postopoma upada, najbolj v gorenjski regiji, najmanj pa v Pomurju. Decembra 2018 je bilo največ prijavljenih prvih iskalcev zaposlitve za poklice, kot so ekonomski tehnik (609), frizer (173), vzgojitelj predšolskih otrok (134), prodajalec (115) in tehnik računalništva (115).


Včasih je mogoče tudi na najtežja vprašanja odgovoriti preprosto in razumljivo, sploh če znamo v sebi ohraniti oziroma prebuditi neskončno radovednega in igrivega otroka. Pri izbiri primerne šole ali fakultete uporabimo preprosto formulo: Kaj zares rad počnem, česar večina drugih ne mara? Obožujem kače, peko nenavadnih piškotov, vonj po bencinu ali morda izdelovanje robotov? Kar koli si odgovorimo s srcem, je pametno povezati z izbiro področja izobraževanja, v okviru katerega se bomo lahko o tem kar najbolj poučili. Kdor namreč izbere poklic v prvi vrsti zato, ker mu je to sicer morda povsem dobronamerno svetoval kdo drug, po možnosti z mislijo na to, kako brez hudega napora priti do čim večje vsote denarja, si ne more obetati resničnega uspeha in zadovoljstva.