Ljudje, to so četrtošolci in ne vem, ali se lahko tolažimo ali pač samo zamahnemo z roko, rekoč: »To je Amerika.« Zdaj so seveda vsi pedagoški delavci na šoli skočili v zrak in jeli s terapevtskimi pogovori, prepričevanjem in ob tem se je vnelo tudi prerekanje med starši in šolo, kdaj naj se začne spolna vzgoja (pa vendarle ne gre samo ali zlasti za to, temveč za spoštovanje, strpnost in nedotakljivost – tudi ali predvsem otroka); ob tem pa je dečkova mama Leia Pierce poudarila: »Zaradi nasilja v šolah bi morali otroci odgovarjati. Otroci vedo, da je to narobe. Prav gotovo si ne želijo, da bi to počeli njim. Krivi so seveda starši, ki očitno tako vedenje privzgojijo.«

Kaj pa pri nas?


Mama pokojnega Jamela pove, da bi zaradi nasilja v šolah morali otroci odgovarjati. Ker otroci vedo, da je to narobe. Ja, ali otroci to res vedo? Ali vedo starši?


Britanska vlada namerava na podlagi raziskave in kasneje tudi izvedene študije prepovedati uživanje energijskih pijač pri otrocih in mladih vse do 16. ali 18. leta. Dejstvo je, da te vsebujejo kofein (približno toliko kot ena skodelica kave in trikrat več kot kokakola) in kar za 65 odstotkov več sladkorja kot druge sladke pijače ter še druge zdravju škodljive dodatke, ki med drugim povzročajo glavobol, trebušne krče, nespečnost, hiperaktivnost. V zadnjih letih se je uživanje teh pijač nesluteno razmahnilo in vlada sporoča, da ne gre več za vprašanje, ali bodo prepoved uvedli, ampak kako bodo to storili, da bo učinkovitost čim boljša. Tako naj bi kar četrtina otrok med 6. in 10. letom uživala energijske napitke (prav ta skupina je najbolj rastoča) in dve tretjini otrok v starosti od 10 do 17 let. Če je njihova največja dilema, ali prepovedati nakup mladostnikom pri 16 ali 18 letih, potem res nimajo velikega problema, kajti samo s prepovedjo bodo naredili bore malo. Vsaj tako kaže praksa v Sloveniji, kjer velja prepoved prodaje tobaka in alkohola (kakor tudi točenja) mladoletnim osebam, pa vemo, kako se to v praksi obnese. No, res je, če ne deluje v Sloveniji, še ne pomeni, da ne bo delovalo v Angliji. Kakor koli, Theresa May, britanska premierka, ima še en problem, namreč posledično se spopadajo z vse bolj debelimi otroki in mladostniki in s tem povezanimi težavami, zato so odločeni kategorično poseči tudi v omejevanje porabe sladkih pijač, bojda začenši s cenovno politiko.

In pri nas?Že konec julija so francoski poslanci izglasovali zakon, ki šolarjem prepoveduje uporabo pametnih telefonov, ipadov, prenosnikov v šolah, to je med poukom, šolskimi odmori in na šolskem dvorišču. Prepoved velja za vse osnovnošolce, vključuje pa tudi vrtce, torej velja za otroke od 3. do 16. leta. Si lahko predstavljate, da so jih morali prepovedati že triletnikom? To je bila sicer predvolilna obljuba francoskega predsednika Emmanuela Macrona, dasiravno mu je opozicija oporekala, da dela samo kozmetične popravke. Če jih bodo nosili s sabo v šolo, bodo morali imeti izključene, izjemoma pa jih bo dovoljeno uporabljati v pedagoške namene ali za zunajšolske dejavnosti. No, to je še kar kontroverzno, če pustiš doma vso to invalidno šaro, kako jo boš potem izjemoma uporabljal za nujne šolske primere? Zakon tudi dovoljuje, da se srednje šole same odločajo o delni ali polni prepovedi uporabe. Francija je tak zakon sprejela že leta 2010, a zadeva kakopak ni delovala. Mar zdaj bo? Francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer pravi da in naj se druge države zgledujejo po njih.

Kaj pa pri nas?


Omejitev ali prepoved uporabe sodobnih tehnologij med poukom, prepoved energijskih pijač, da o alkoholu in tobaku niti ne govorim, je bržčas korak v pravo smer.


Ne mislim, da so prepovedi edino, kar mora oblast narediti, ne mislim niti, da so najboljše, kar lahko ponudi, nasprotno. Dvomim, da oblast pri prepovedih vodita globok premislek in jasna vizija o pravem. A omejitev ali prepoved uporabe sodobnih tehnologij med poukom, prepoved energijskih pijač, da o alkoholu in tobaku niti ne govorim, je bržčas korak v pravo smer. Vem, da so še nedavno od tega sladke pijače in prigrizke nameščali v avtomate po šolah. V Sloveniji. In da smo pred začetkom šolskega leta tudi uvedli nov ukrep (za starše): samoopravičevanje 18-letnikov in prepoved staršem vtikanja nosu v njihovo »izobraževanje«. Pač, potrebujete otrokovo dovoljenje. Da lahko izveste, ali sploh hodi v šolo. Tako je pri nas. Modrost politike.