Čemu bi se torej morali izogibati v večernih urah? Poglejmo, kaj svetujejo poznavalci.

Med in mleko. Tako so svetovale že babice, njihove besede pa gre vzeti skrajno resno. Potrdila jih je tudi znanost: mleko in mlečni izdelki vsebujejo triptofan, maščobno kislino, ki spodbuja melatonin – naloga tega pa je, kot vemo, da nas zaziblje v miren spanec. Triptofan najdemo tudi v medu, torej je kombinacija mleka z medom zadetek v polno, pa v bananah, ribi, žitaricah in oreških. Za sladke sanje si lahko privoščite tudi jogurt s kosmiči. V posteljo nikar ne lezite lačni! Vsekakor se ne gre tik pred spanjem najesti do sitega, a prazen želodec bo možgane ohranjal pri budnosti in vam tako pošteno nagajal. Majhen in lahek obrok je tako zelo priporočljiv.

Bodite pozorni na kofeinske pasti. Čeprav zvečer ne pijete kave, vas lahko kofein zagrabi v svoj primež tudi v drugih živilih, kot so čokolada, kola, čaj in nekatera zdravila, zato bodite pozorni na vse sledove te substance. Izogibajte se žlahtni kapljici. Čeprav se sliši romantično in pomirjujoče, vam kozarec vina pred spanjem ne bo prav nič koristil. Alkohol je namreč kriv za glavobol, nemiren spanec, nočne more in znojenje, zato ga odločno uvrstite na seznam prepovedanih.

Kajenje ne pomirja. Nikotin je močan stimulans, ki deluje podobno kakor kofein. Tobaku se vsekakor splača povsem izogibati in obvarovati zdravje, vsekakor pa v večernih urah, če imamo težave s spanjem.

Ne uživajte mastnih in začinjenih jedi. Poln želodec, kot rečeno, povzroča nelagodje in prebavi ne pusti spati, predvsem pa bi morali z večernega jedilnika črtati mastno in pekočo hrano. Zmanjšajte vnos tekočine. Čez dan je izjemno pomembno, da pijemo veliko vode in drugih nesladkanih pijač, preden ležemo počitku, pa je vnos smiselno zmanjšati, da nas ne bi mehur prebujal sredi noči.