Kako lahko organizem čim bolje izkoristi hranilnost živil, da je energijska bilanca na koncu pozitivna? Če se pogosto počutimo izčrpane in slabotne, se je morebiti oslabila naša presnova. To pomeni, da celice niso uravnoteženo prehranjene, zaradi česar telo preklopi na stanje varčevanja z energijo, ki jo potrebuje za delovanje življenjsko pomembnih organov.


Dobre maščobe
Prepustnost razgrajenih gradnikov v celice omogočajo nenasičene maščobne kisline omega-3 in omega-6. Esencialne maščobne kisline so pomembne pri tvorbi energije, prenosu kisika, nastajanju hemoglobina, krepijo tudi imunski sistem, znižujejo krvni tlak, koristijo pri srčno-žilnih obolenjih, zmanjšujejo potrebo po inzulinu in pomagajo pri depresiji. Velja, da naj razmerje med zaužitimi kislinami omega-6 in omega-3 znaša 1 : 3. Za dobre maščobe poskrbimo, če uživamo maščobne kisline omega-3 v žitih, soji in sojinih izdelkih (tofu), riževih otrobih, pšeničnih kalčkih, ajdovi kaši, orehih, gorčičnih semenih, kiviju, lanenem in ribjem olju ter mastnih ribah, kot so losos, tun, polenovka, skuša, sardina. Z maščobnimi kislinami omega-6 so bogata vsa hladna stiskana in nerafinirana rastlinska olja, denimo sončnično, bučno, sezamovo, koruzno in repično. Sočasno uživanje omega-3 in omega-6 lahko vodi do slabšega izkoristka posameznih maščobnih kislin. Prav tako ni potrebno dodatno uživanje enkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-9 (oleinska kislina), saj jih običajno dobimo dovolj z rastlinskimi olji. Olivno olje je najbogatejši naravni vir omega-9, prav tako jih vsebujejo avokado, arašidi, lešniki, mandeljni in makadamija.
Intenzivne barve
Pomembni aktivatorji presnovnih procesov so tudi minerali in vitamini skupine B. Zadnje dobimo v kašah, denimo ajdovi, proseni, ovseni in ječmenovi, kvasu, mleku, jetrih, rumenjaku, krompirju, stročnicah, špinači, bananah, jabolkih, hruškah in drugem sadju. Pogosto smo utrujeni ali izčrpani zaradi pomanjkanja železa, da bo telo oskrbljeno s kisikom, pa jejmo več mehkužcev, posebno školjk in ostrig, jeter, železove bombe so kakav, temna čokolada, sezam in bučna semena, oreški in polnovredna žita, stročnice in zelena listnata zelenjava. Slabotna energija po zimskih mesecih, zlasti ko je organizem šibak po prebolelih virusnih in bakterijskih obolenjih, je povezana tudi s pomanjkanjem antioksidantov, ki ščitijo celice. Zato uživajmo sadje in zelenjavo, ki imata čim več in čim bolj intenzivno barvo. Čim temnejša je barva živila, več antioksidantov namreč vsebuje. Kot pomembneža, ki skrbi za celično presnovo in proizvodnjo krvi, povečuje odpornost organizma in skrbi, da so krvne žile prožne, velja omeniti vitamin C.