Nič popravljanja!

Vsaj pred moškim ne. Dotikanje nogavic ali modrca v družbi moškega je prostaško: dama si mora ustrezno namestiti spodnje perilo in urediti druga oblačila še pred prihodom moškega, svetuje članek v ameriški reviji iz leta 1938, v odmaknjeni garderobi. Svojega spremljevalca naj sprejme pravočasno pripravljena in z nasmeškom na obrazu, še priporočajo.

O seksu ne v postelji

Pogovori o spolnosti v postelji so – odvratni! Tako sklepa Thomas D. Hornton v svojem priročniku iz leta 1945 in meni tudi, da bi vsaka spodobna ženska morala med rjuhami držati jezik za zobmi. In še, ko se zjutraj zbudita, naj se ženska izogiba moškemu najmanj pol ure – težko bi bilo namreč pričakovati, da bi si želel zreti v njen obraz, takoj ko odpre oči.

Da te ne bo prevaral!

V postelji moraš biti odlično izurjena, sicer boš sama kriva, če skoči čez plot. Tako prepričano je pisal Herman H. Rubin v svojem zakonskem priročniku leta 1934: meni, da vsakdanji napori, kot so vzgoja otrok, finančna negotovost in morebiti zdravstvene tegobe, nikoli niso krivi za težave v zakonu – te lahko povzroči le ženska sama, in sicer s svojo mlačnostjo med rjuhami. Njena naloga je, da možu zagotovi kar največ užitka, kar bo zanesljivo osrečilo tudi njo in ji tako pomagalo postati dobra žena.

Ločeni spalnici


Rubin je svetoval tudi mladoporočencem: na medenih tednih naj si, če si to le lahko privoščita, v hotelu rezervirata dve sobi – preoblačenje in druge priprave na spanje so namreč skrajno neprivlačne in lahko zapravijo spolno slo, zato naj ženska ta opravila raje uredi v samoti.

Nič seksa med perilom

V 19. stoletju so o menstruaciji krožile različne teorije, mnoge ženske so mesečno čiščo povezovale z zlom in prenosom bolezni, denimo gonorejo, ki da se je moški lahko naleze od partnerice. V 20. stoletju je bilo mesečno perilo na nekoliko boljšem glasu, a so vseeno odsvetovali spolnost v tistih dneh – kajti seks bi lahko krvavitev še okrepil, ženska pa resno zbolela.

Izprane in privlačne

Izpiranje spolovila z ustreznimi sredstvi naj bi ženski pridalo prav poseben čar in privlačnost, so bili prepričani v šestdesetih letih minulega stoletja. Kar strokovnjaki danes odsvetujejo, so poznavalci nekoč toplo priporočali in zagotavljali mnogo večjo ženstvenost po izpiranju s primernimi sredstvi.

Tamponi lahko razdevičijo

Nepogrešljiv higienski pripomoček je imel v prejšnjem stoletju veliko pomembnejšo vlogo – ženski je lahko namreč odvzel tudi nedolžnost, so opozarjali strokovnjaki. Devicam so tako med mesečnim perilom toplo priporočali uporabo vložkov.

Sedite vzravnano


Članek iz ameriške revije iz leta 1930 opozarja, da lahko z nepravilnim sedenjem prizadenemo svojega partnerja in ga odvrnemo od spolnosti. Ženske nikoli ne bi smele dajati videza zdolgočasenosti, prav tako pa bi se morale odpovedati žvečilnim gumijem.

Nič samozadovoljevanja!

V viktorijanski dobi je bila masturbacija dekletom strogo prepovedana. Pa ne zaradi domnevne nespodobnosti, temveč zato, ker naj bi samozadovoljevanje oviralo rast prsi! Poglavje v knjigi Johna Cowana iz leta 1969 trditev podpira celo z – izsledki iz raziskave.

Rožnate spodnjice


Spodnje perilo mora biti vedno brezmadežno čisto, so modro svetovali, najprimernejša barva pa je rožnata. Tako so poudarjali strokovnjaki za spolnost pred sto leti, rožnata barva naj bi bila moškim namreč najprivlačnejša. Velik greh so bile tudi strgane nogavice – žalitev za moškega. 


Pogledi na spolnost so se v zadnjih desetletjih korenito spremenili, za mnenje o zbranih nasvetih pa smo povprašali integrativno psihoterapevtko in doktorandko zakonske in družinske terapije Aljo Fabjan: »Opisani nasveti se nam seveda danes na prvi pogled zdijo smešni, saj smo vendar na področju enakopravnosti med spoloma naredili kar nekaj korakov naprej. Če pa pogledamo z malce širše perspektive in jih predstavimo kot navodila za to, kako pridobiti oziroma obdržati moškega, moramo priznati, da so tudi današnje revije polne takšnih nasvetov, le vsebina se je spremenila oziroma prilagodila dandanašnjemu pogledu na spolnost. Ta se je prek emancipacije žensk, seksualne revolucije in drugih družbenih sprememb počasi ločila od namena reprodukcije ter se ponekod ločuje tudi od ljubezni in partnerskega odnosa, se reducira na telesni užitek in postaja promiskuitetna.«