Kihanje in zamašen nos v tem obdobju niso nujno simptom prehladnega obolenja, vaša sluznica je morda razdražena zaradi najrazličnejših vonjav v praznično okrašenem domu, morda celo zaradi plesni!
In za to je največkrat krivo božično drevesce: številne posekane smrečice čakajo v skladišču več tednov, preden se nastanijo v novem domu, kar pomeni, da so največkrat nagrmadene druga na drugo, zelo verjetno povsem vlažne.Plesen je tako rekoč neizogibna, saj je naraven pojav, opozarjajo strokovnjaki za britanski časnik The Sun, a ko smrečico postavimo v ogrevan prostor, se plesen še raje razmnožuje. Da bi ublažili reakcije, poznavalci sploh tistim, ki trpijo za astmo, priporočajo nošenje rokavic med prenašanjem in postavljanjem drevesca, prostor, v katerem stoji smrečica, pa redno prezračujte. Smrečica naj bo v vašem domu čim krajši čas, v njeni okolici naj bo stopnja vlage nizka – a ne prenizka, da se drevesce ne izsuši!Raziskava univerze v New Yorku je pokazala, da se približno sedmim odstotkov ljudem, ki bolehajo za alergijo, simptomi poslabšajo v božično-novoletnem obdobju, strokovnjaki pa so na drevescih odkrili 53 različnih vrst plesni. Težavam pa se ne boste nujno izognili, če imate umetno drevesce: če ga čez leto hranite na vlažnem podstrešju ali v kleti, se lahko prav tako razvije plesen, da ne govorimo o nakopičenem prahu, zato smrečico in okrasje ustrezno shranjujte ter očistite pred uporabo.

Toda božično drevesce ni edina alergijska praznična past: ne pretiravajte z dišečimi svečami, ki lahko marsikomu dražijo sluznico, pa z umetnim snegom, ki lahko vsebuje kemikalije.