• V središču Londona je stanovanjsko stolpnico Grenfell Tower v noči na sredo zajel obsežen požar, ki so ga v veliki gasilski akciji gasili vse do danes. Več kot 24 ur po izbruhu požara se iz stolpnice še vedno kadi. Načelnica londonske gasilske brigade Dany Cotton je danes pojasnila, da ponekod v zgradbi še vedno gori, a so gasilci po odkritju počene plinske napeljave, ki je požar tako razbohotila, danes okrog 1. ure zjutraj le uspeli zajeziti podivjane plamene. Gasilcem je uspelo na hitro preiskati vseh 24 nadstropij, za bolj temeljito iskanje pa je najprej treba poskrbeti za varnost, predvsem v višjih nadstropjih.   • Tragedija je po zadnjih podatkih terjala 30 smrtnih žrtev, številka pa utegne še narasti, opozarja načelnik londonske policije Stuart Cundy, Prav tako so v kar šest londonskih bolnišnic prepeljali 74 poškodovancev. Sedaj se jih tam zdravi še 24, od tega jih je 12 v kritičnem stanju.
  • Načelnica Cottonova je povedala, da še ni znano, koliko ljudi je bilo v stolpnici, ko je izbruhnil požar. Mediji sicer navajajo, da je bilo v sredo ponoči v zgradbi okoli 600 ljudi. Gasilci so jih rešili 65, številni so iz goreče stavbe prišli sami, za mnogimi pa se je izgubila vsaka sled.   • Slovenski mediji so poročali tudi o žrtvi slovenskega državljanstva, a je ministrstvo za zunanje zadeve zatrdilo, da je omenjeni Slovenec v požaru utrpel le premoženjsko škodo, poškodb pač ne. V zvezi z nesrečo se je obrnil na slovensko veleposlaništvo v Londonu, ki je z njim v stiku in mu bo nudilo pomoč, če jo bo potreboval, so še pojasnili na MZZ.  
  • Čeprav je od požara minil že dan in pol, vzrok zanj še ni povsem znan. Po doslej pridobljenih podatkih je najverjetneje zagorelo v četrtem nadstropju stolpnice, v javnosti pa se kljub temu pojavljajo številna ugibanja. Eden od stanovalcev iz četrtega nadstropja stolpnice, ki se je z družino uspel rešiti iz goreče zgradbe, je dejal, da je požar izbruhnil v njegovem nadstropju, v stanovanju njegovega soseda, ki mu je eksplodiral hladilnik. "Preiskali smo prizorišče, kjer je požar izbruhnil in trenutno ni nobenih indicev, da je bil ogenj podtaknjen," je na novinarski konferenci zatrdil policijski načelnik Cundy.     • Neukrotljivi požar je povsem šokiral množice, a stanovanjska skupnost The Grenfell Action Group, sporoča, da so v preteklosti večkrat glasno opozorili na požarno tveganje. Zatrdili so tudi, da so podobni katastrofi le za las ušli leta 2013, ko bi požar lahko zanetila preobremenitev električnega toka.
  • Stolpnica Grenfell Tower s 120 socialnimi stanovanji je bila zgrajena leta 1974, lani pa so jo obnovili. Med drugim je dobila novo fasado. Pri tem so uporabili fasadne obloge iz plastike, namesto negorljivih alternativ. Tovrstne fasadne obloge so bile po poročanju BBC tudi na zgradbah v Franciji, Združenih arabskih emiratih in Avstraliji, ki so jih prizadeli požari. Na podoben način so v Veliki  Britaniji obnovili še nekatere stolpnice, zato je britanski državni sekretar Nick Hurd, pristojen za požare, je zatrdil, da nameravajo preventivno pregledati tudi ostale.   • Stanovalci pogorele stolpnice so med obnovo prav tako opozarjali tudi na dejstvo, da je dostop za gasilska vozila do stolpnice močno omejen. Med težavami v stolpnici ob požaru mediji omenjajo tudi, da se ni sprožil požarni alarm. Nekateri navajajo, da je bil izklopljen zaradi vzdrževalnih del.
  • Je šlo torej za nesrečo iz neodgovornosti ali malomarne gradbene odločitve?