Vprašajte strokovnjaka

Je hčerin fant kriminalec?

Z možem imava dva otroka. Sin se je že osamosvojil in ima svojo družino. Z njim nikoli ni bilo težav. Hčerka je deset let mlajša od brata in ima enaindvajset let. Nedavno je po prepiru z mano in možem spakirala svoje stvari in se odselila k fantu. Prepiri med nama in njo so bili zadnje čase pogosti. Rekla je, da ima dovolj najinega najedanja, da se seli k fantu in naj jo pustiva pri miru. Prav njen fant je bil glavna tema naših sporov. Pred pol leta se je razšla z bivšim fantom, s katerim sta bila skupaj dve leti. Tudi midva z možem sva ga imela rada. Opazila sem, da se je hčerka v zadnjem letu spremenila. Druži se z ljudmi, kolegi s faksa, ki so vsi iz premožnih družin. Od tedaj tudi njej ni nič dovolj dobro. Mnogo ji pomenijo blagovne znamke oblačil in kozmetike. Sanja o razkošnih potovanjih in sploh o življenju na veliki nogi. Prej ni bila taka. Živimo normalno, nič nam ne manjka, z možem imava redno službo. Ne moremo pa razmetavati z denarjem pa tudi potrebe po tem nimamo. Fant, s katerim zdaj hodi, se nama zdi popolnoma neprimeren. Saj se ne bi vmešavala, če naju ne bi hudo skrbelo. Mlad je pa že ima luksuzen avto in veliko denarja. Kaj dela, se ne ve. Hčerka pravi, da je poslovnež. Popolnoma ji je zmešal glavo. Vozi jo v drage restavracije in ji kupuje, kar si zaželi. Najbolj naju skrbi, ker ne veva, od kod fantu denar pa tudi njegovo bahanje z avtom in denarjem nama ni všeč. Prišla sva do informacij, ki so sicer govorice, lahko pa so povsem resnične. Fant naj bi bil vpleten v kriminalne posle, govori se o trgovini z mamili. Hčeri sva hotela odpreti oči in jo prepričati, naj ga zapusti. Dosegla nisva ničesar. Zdaj, ko se je odselila, ne bova imela nobenega vpliva na njeno življenje več. Rada bi jo le obvarovala pred razočaranjem in težkimi življenjskimi izkušnjami.

Mateja iz ljubljane

Sprejmite hčerino odločitev in upajte na najboljše

Razumem, da vas zelo skrbi hčerkina prihodnost. Mlada je še in premalo zrela, da bi lahko imela nadzor in se izognila pastem nepravilnih odločitev v odnosih. Tega ji res ne morete zameriti. Zaljubljena je, fant jo je popolnoma očaral in prevzel kot moški. Tako ni nobene možnosti, da bi zmogla realno videti fanta in njun odnos. Poleg tega jo je še dodatno začaral svet materialnih dobrin in statusnih simbolov. Tudi to je razumljivo. Vse, kar doživlja, se ji zdi sanjsko. Živi v novem drugačnem svetu, vse, kar si želi, ji je dosegljivo. Vaju z možem doživlja kot starše, ki ji poskušajo odvzeti, uničiti njeno srečo in sanjsko življenje. Zanjo nista dobronamerna, temveč sovražna. Tako bi se odzvala na vsak poskus odrasle osebe, ki bi jo skušala postaviti na realna tla. Nihče, ne vidva, ne brat, ne stara mama, ne psihologinja, ji ne more odpreti oči. Dokler bo v fanta zaljubljena, bo resnično slepa za dojemanje realnosti.

Staršem vedno svetujem, naj se ne vmešavajo v izbiro partnerjev svojih otrok in naj njihovo izbiro spoštujejo. Razumem, da sta poskusila posredovati. Nista se zavedala, da je vajino ravnanje že v temelju obsojeno na neuspeh, čeprav sta želela hčerko obvarovati pred možnimi bolečimi posledicami razmerja s fantom. Fant, ki se peča s kriminalom, ne more imeti takih osebnostnih lastnosti, kot bi si jih želeli pri partnerju svoje hčerke. Poleg tega se bojite, da bi tudi ona zašla v kolesje kriminalne dejavnosti. Žal tudi ta možnost obstaja. Vajini nasveti in zahteve, naj ga zapusti, so povzročili in pospešili njeno odločitev, da vaju zapusti. Zdaj ni nobene možnosti več, da bi prišla nazaj. Vem, da je občutek nemoči, ki jo ob tem občutita z možem, težko prenašati. V trenutnih razmerah ne vidim druge možnosti, kot da počakata, da se vama hčerka oglasi. Lahko ji pošljeta kakšen nevsiljiv sms, da ji želita vse dobro. Starši odraščajočih in odraslih otrok se večkrat znajdejo v okoliščinah, ko želijo otrokom olajšati življenje ali preprečiti morebitno bolečo izkušnjo. Žal pa se taki poskusi praviloma končajo neuspešno. Je že tako, da ljudje dozorevajo in se učijo večinoma iz lastnih izkušenj. Tudi vidva z možem ne moreta prihraniti hčerki poti, ki jo vodi do njenih življenjskih spoznanj. Ne preostane vama drugega, kot da to dejstvo sprejmeta in upata na najboljši možni izid. Pomagata ji lahko le še tako, da ji sporočita, da bodo vajina vrata zanjo vedno odprta, če si bo želela ali če bo v stiski.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE