Varčevalni račun. Ali pa drugi osebni račun, saj je vseeno, pomembno je, da nekaj denarja vsak mesec rešimo pred našo porabo in ga spravimo na varno. Pa čeprav je znesek izjemno majhen, nikar ne mislite, da je takšno varčevanje nesmiselno: če boste na ta denar pozabili, vas bo morda nekoč rešil iz hude stiske ali pa se ga bo nabralo toliko, da si boste morda lahko privoščili kaj resnično lepega.Ali resnično potrebujete takšne naročniške pakete? Koliko minut pogovora vam omogoča vaš telefonski paket in koliko podatkovnega prenosa? Koliko sporočil resnično pošljete vsak mesec? Koliko televizijskih programov zares spremljate? Najverjetneje okoli 20 ali še manj, naročeni pa ste na 300?! Razmislite, ali se takšni stroški resnično splačajo vsak mesec in se pogovorite z operaterji o cenejših možnostih.

Akcije in znižanja. Resda se pogosto sprašujemo, ali so znižanja namenjena našemu prihranku ali trgovčevemu večjemu prometu, toda dejstvo je, da lahko nekatere izdelke – a samo tiste, ki jih zares potrebujemo! – kupimo po resnično nižji ceni, če le malce spremljamo akcije.Ne plačujte po obrokih. Če je le mogoče, kar največ stvari in storitev odplačajte takoj. Čeprav so številni nakupi brezobrestni, tudi če jih odplačujemo dalj časa, bomo morali pokriti vsaj stroške bančne transakcije.

Kreditna kartica. Ali jo res potrebujete? Kartice nam omogočajo tudi odlog plačila, kar seveda ne pomeni, da tega plačila ne bo treba izpeljati slej ko prej. Če so vaši prihodki majhni, je bolje, da razpolagate samo z eno, plačilno kartico, tako boste vedno vedeli, koliko denarja vam je na voljo. Ne pozabite, vsaka dodatna kartica je tudi strošek!Ne nakupujte, ko ste jezni ali žalostni. Zelo verjetno si boste namreč privoščili kakšno malenkost ali dve za tolažbo, kar je nesmiselno. Pred nespametnim nakupom pomislite, ali je ta nakup resnično nujen, in ga raje odložite za nekaj dni. Če se vam bo še takrat zdel neizogiben, ga opravite.

Načrtujte. Če se vam obeta registracija avtomobila, je jasno, bo tisti mesec treba nekoliko stisniti. Da vam bo lažje, za zavarovanje vozila prihranite vsaj nekaj desetakov že vnaprej, vsak evro bo za vas olajšanje!Nakupovanje živil. Veliko ljudi nakupuje živila na zalogo – in to mesečno! Kar je po ocenah strokovnjakov nesmiselno, kajti načrtovati toliko vnaprej, koliko in kaj boste pojedli, je skorajda nemogoče, ne da bi vam kaj hrane šlo po zlu. Najučinkovitejše je načrtovanje za teden dni vnaprej, vmes pa dokupite malenkosti, ki vam morda zmanjkajo.

Zmanjšajte gretje! In hlajenje, če smo že pri temperaturi. Raziskave kažejo, da so stanovanja v zimskem obdobju mnogo preveč ogrevana, na nezdravo temperaturo, zaradi česar je tudi zrak mnogo bolj suh, poleti pa mnogo prehladna. Elektrika je vse dražja, tako da je zmernost pri ogrevanju in hlajenju smiselna tudi finančno.