Vse odkar je Janja Garnbret septembra 2016 v Parizu prvič osvojila naslov svetovne prvakinje, njena statistika jemlje dih oziroma je nora, kakor pravi tudi sama. Vsega skupaj ima na SP sedem kolajn, od tega kar šest zlatih, včeraj je osvojila šesto v olimpijski kombinaciji in se tako zapisala v plezalsko zgodovino s tem, ko je postala prva tekmovalka, ki je uspešno ubranila naslove svetovne prvakinje in pometla s konkurenco v kar treh od štirih disciplin. »Priznam, da sem bila pred finalno smerjo nervozna, ampak sem pritisk uspešno obvladala in se res potrudila, dala vse od sebe. Škoda, da sem zadnji oprimek malo zgrešila,« je dejala naša k perfekcionizmu nagnjena kraljica plezanja pred dnevi, ko je kot prva tekmovalka v zgodovini ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju. Morda sta se zmagovalnega duha navzeli tudi njeni kolegici Mia Krampl in Vita Lukan, saj sta obe nastopili v finalu, prva pa je celo prejela srebro. 

Od sebe dala 120 odstotkov

Zlata Janja je očitno rojena za podiranje mejnikov. Že leta 2017 je postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini, a v letošnji sezoni najbolj blesti. Še naprej se želi na tekmah kar čim manj obremenjevati z rezultati, je še poudarila tik po osvojitvi prvega mesta na balvanih in v težavnosti: »Samo uživam in plezam, kakor znam. Od sebe sem dala 120 odstotkov. Moj trud se je poplačal in vsi letošnji treningi. Vse sezone so bile odlične, a nobena ne preseže letošnje. To je neverjetno!« Morda je vedno nov močan veter v njenih krilih tudi posledica zveze z Domnom Škoficem, letos se je dokončno preselila k njemu na Gorenjsko v Radovljico, že vrsto let pa ju vežeta ne le ljubezen in prijateljstvo, temveč prav tako skupna strast do tekmovalnega športnega plezanja in ambicioznost. 

Talent za garanje

Ekskluzivno za Ono je o fenomenalni Janji spregovoril tudi selektor Gorazd Hren. Po njegovih besedah njen uspeh ni zgolj posledica prirojene nadarjenosti: »Nesporno je talentirana za plezanje, a še bolj pomembno je, da ima talent za treniranje, garanje. Treningov ne izpušča, vedno sama sebe potiska naprej, nikoli se ne zadovolji. Kadar imaš športnika, ki se zaveda svoje nadarjenosti, a mu to samo po sebi ne zadošča, zato ne zaspi na lovorikah, potem je to to. Od tod izvirata njena dominanca in neverjetnost, a tudi brezkompromisnost. Že kot deklica je bila izjemno igriva, plezanje je bila zanjo lepa igra in še danes jo lahko včasih v steni vidimo, da se igra s smerjo in se ima res fino.« Janjin naslednji cilj so brez dvoma olimpijske igre poleti 2020 v Tokiu, za katere si je s svojimi neverjetnimi nastopi že zagotovila vstopnico. Srečno in s polno paro naprej!