Vprašajte strokovnjaka

Izpoved vdovca: Hči noče sprejeti nove partnerke

Hči ima enajst let. Žena mi je umrla, ko je imela hčerka šest let. Od takrat živiva skupaj z mojo mamo, ki mi je ogromno pomagala in mi še vedno. Kljub temu, da hči nima mame, ima topel dom in kosilo, ko pride iz šole. Tudi skrb za šolske zadeve je prevzela moja mama. Ko pridem iz službe, navadno okrog petih, se ji lahko posvetim. Zelo dobro se razumeva. Uspelo mi jo je navdušiti za več športnih dejavnosti. Pred pol leta sem spoznal novo partnerico. Problem je, da je hči noče sprejeti. Mama je nad njo navdušena in pravi, da je že skrajni čas, da si ponovno uredim zasebno življenje. Tudi sama si želi razbremenitve, ker ni več prav mlada.

Božo iz osrednje Slovenije

Hčerka potrebuje čas in odkrit pogovor

V življenju je tako, da se včasih pojavijo težave tam, kjer jih najmanj pričakujemo. Hčerka je na pragu pubertete, ki je že samo po sebi zelo zahtevno obdobje za vsako mladostnico. Še posebno za starše sta lahko puberteta in adolescenca naporen proces, v katerem se trudijo obdržati z otrokom bližino, mu omogočiti osamosvajanje in zorenje, hkrati pa postavljati omejitve.

Vaša hčerka je izgubila mamo pri šestih letih in se je prav dobro spominja. Spomin nanjo ste ji pomagali negovati tudi vi in vaša mama, ki je deloma nadomestila njeno izgubo. Deklica je podobo svoje mame, ki je že dolgo ni, idealizirala. V njeni situaciji je to pričakovano. Enako se pogosto dogaja odraslim, ko izgubijo ljubljeno osebo. Vi ste se po ženini smrti pet let večino svojega časa in ljubezni posvečali hčeri. Ob tem sta se drug na drugega močno navezala, še prav posebno se je hčerka navezala na vas. S prihodom nove partnerice v vaše življenje se je znašla v položaju, ko se počuti zelo ogroženo. Strah jo je, da bo izgubila vašo pozornost in ljubezen. Partnerico doživlja kot vsiljivko, ki ji hoče ukrasti očeta in nasilno zavzeti prostor njene mame.

Pomembno je, da jo razumete v njenem čutenju in ste do nje strpni. Hčerka potrebuje precej odkritih pogovorov z vami pa tudi nekaj časa, da bo začutila, da je njen strah odveč. Do nje obdržite nespremenjen odnos, kot ste ga imeli doslej. Novo situacijo ji večkrat odkrito razložite. Poudarite, da jo imate še vedno enako radi in da se med vama ne bo nič spremenilo, razložite ji razliko med starševsko in partnersko ljubeznijo. Deklica je dovolj stara, da bo lahko sprejela razumsko razlago, razumela bo tudi, da želite biti s partnerico občasno sami.

Čas pa bo potrebovala, da bo spremembe, ki so velike in zanjo zelo stresne, ponotranjila. Ob tem ji bo v veliko pomoč tudi vaša mama, ki vas ima resnično rada in to izraža s tem, da se veseli vaše nove zveze. Tudi ona naj se o tem pogovarja z vnukinjo. Vi sami pa morate biti prepričani, da ravnate prav. Niti pomisliti ne smete, da bi se v odnosu do partnerice čemu odrekli zaradi hčere. Bodite pozorni na njeno morebitno čustveno izsiljevanje in ji ne nasedajte. Vaša vloga očeta in vloga partnerja oziroma moža se ne izključujeta, temveč se prav v svoji različnosti dopolnjujeta. Kot ljubljen in zadovoljen moški boste le še boljši oče in ne slabši. Želim vam, da bi vam uspelo v novi zvezi. Tako boste lahko dali hčerki najboljšo popotnico v odraslost, zgled uspešnega ljubečega partnerskega odnosa.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE