Vprašajte strokovnjaka

Izpoved bralke: Sosed nam je na morju izkopal nevarno jamo

Na morju imam v manjšem bloku v pritličju garsonjero s pogledom na morje. Blok stoji na zelo strmem zemljišču, ki se razteza v dolžini približno 15 metrov od ceste. Pod cesto je morje. V zadnjem času je začela občina prodajati zemljišče pod blokom. Lastnik, ki ima garsonjero v pritličju, ima pravico nakupa zemljišča v širini garsonjere in do ceste.

Sosed je zemljo že kupil in v smeri od ceste proti bloku svojo parcelo zravnal. S tem je na moji meji nastal globok izkop (približno tri metre), kar je nevarno za padec. Po parceli že vse od nakupa garsonjere hodimo na plažo.

Zanima me, ali je sosed dolžan ta izkop zavarovati (s podpornim zidom in ograjo na vrhu) in koliko se mora odmakniti od moje parcele, glede na to, da ni iskal nobenega soglasja z menoj?

Bralka

Investitor mora zagotoviti ustrezno varnost

To problematiko ureja uredba o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih, ki določa, da je treba pri delih v gradbenih jamah med drugim upoštevati določene varnostne ukrepe, in sicer je treba uporabiti ustrezne oporne konstrukcije ali nasip, preprečiti nevarnosti za padec človeka, materialov ali predmetov ali poplavljanje, zagotoviti zadostno prezračevanje na vseh deloviščih za zagotovitev takega zraka za dihanje, ki ni nevaren ali zdravju škodljiv, in omogočiti delavcem, da se umaknejo na varno območje v primeru požara ali vdora vode ali materialov. Pred začetkom izkopavanj je treba sprejeti ukrepe za določitev in čim večje zmanjšanje katerih koli nevarnosti, do katerih lahko pride zaradi podzemskih kablov in drugih inštalacij. Za dostop v gradbeno jamo in iz nje je treba zagotoviti varne dostope in postaviti ustrezne pregrade. Kupi zemlje, materiali in premikajoča se vozila pa morajo biti v ustrezni oddaljenosti od gradbenih jam.

Iz zapisanega torej jasno izhaja, da je investitor dolžan zagotoviti ustrezno varnost in ga lahko na to opozorite. Če je ne bi zagotovil, bi odgovarjal za neposredno škodo, ki bi nastala vam in tudi tretjim osebam.

Glede odmika od vaše parcele pri gradnji jame menim, da splošni odmik štiri metre od meje, ki je sicer določen pri gradnji objektov, v vašem primeru ne velja. Imate pa zato zagotovljeno pravno varstvo, če bi sosed zaradi izgradnje jame motil vašo posest ali ogrožal lastninsko pravico.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE