Junij se hitro izteka, vaše napovedi, da bo letos to prijeten poletni mesec pa so se precej uresničile. Takrat ste rekli, da junij nakazuje zimo. 

Res je, vreme, ki je bilo v juniju naznanja decembrske obete. Kot je bil junij dokaj lep, s svežim začetkom, ki se je stopnjeval v vroče dni z nevihtami na koncu, bo tako tudi decembra. Čaka nas suh in hladen pričetek prvega zimskega meseca, potem pa nekaj sneženih dni. Seveda pa bodo to potrdili še Martin (11. novembra) in poznejši svetniki.Nedavno ste poudarili pregovor Kadar Ladislava (27. junij) dežuje, dež še dolgo kraljuje. Nas bo dež žalostil sedaj še dolgo časa, ko je pa te dni tako padalo? 

Ladislav je bil pravzaprav kar lep. Dež, ki se je zgodil ta teden gre pripisati sobotnemu mlaju (24. junija). Vreme, ki ga prinese mlaj, ponavadi drži sto ur ali pet dni. Zato je Ladislava nekoliko zmočilo. Drug pregovor pravi če Ladislava moči dež po glavi, mraz se sedem tednov ne odpravi. A lahko si oddahnemo, da je bil Ladislavov dež posledica mlaja. Mlaj se namreč ne ozira na letni čas, ampak vedno prinese slabo vreme, največkrat, ko se menja sredi dneva. Prejšnja sobota je bila soparna, nedeljo je bil spet dež in takšno lahko pričakujemo celotno poletje. Ne bo strnjene vročine ali dežja. Nekaj dni bo sončno, nato nas bo za en dan zmočilo, potem se bo pa spet za tri dni ogrelo. Ladislav je napisan za to vižo, da se izmenjujeta vročina in plohe. Tri dni suhe vročine, ki seže do 35 stopinj, bodo vsake štiri dni ohladili viharji in sodre. Takrat pospravimo avtomobile, sadje in zelenjavo pa zaščitimo z mrežami. Toča nam ne uide.

Tri dni suhe vročine, ki seže do 35 stopinj, bodo vsake štiri dni ohladili viharji in sodre. 

Bi morali tako muhastega vremena biti že vajeni, ko pa nam je letos že v drugo spomladi vreme zagodlo s pozebo? 

Res že drugo leto zapored opažamo iste vzorce, zato se moramo ljudje privaditi na nove razmere. Že od nekdaj namreč velja, da se morajo ljudje prilagajati vremenu in ne vreme nam, tako smo tudi preživeli.Napovedali ste, da se bo prvi krajec (1. julij) začel s hudo vročino, a vremenske napovedi nam obljubljajo deževni vikend? 

Vreme bo vseeno lepo, saj gre tukaj spet za manjše plohe, ki se v dveh urah premaknejo naprej. Ker so temperature visoke, prihaja do močnih in nenadnih sprememb v vremenu. Danes zjutraj smo se še greli v zimskih jopah, nekaj ur kasneje pa že skačemo naokrog v kratkih rokavih. Ščip (9. julija) bo vročino držal do mlaja (23. julija). Vroče zna biti tudi na Marjeto (20. julija), saj bo še pod vplivom ščipa. Na Magdaleno (22. julija) se obvezno zgodi dež, takrat lahko z gotovostjo pričakujemo vsaj nevihto. Če se bo vročina nadaljevala, bodo nevihte pogoste. 

Dopust gre izkoristiti tja do 15. avgusta, takrat se namreč konča lunin krajec, mlaj pa bo spet prinesel hlad. Dnevi bodo še vedno prijetni, a temperature bodo čez dan že med 22 in 25 stopinj. 

V zadnji napovedi ste nam tudi zaupali, da če je Jakob (25. julij) lep, bo božič mrzel, a obilna jesen. Še vedno upate, da se nam to letos izpolni? 

Še zmeraj je bilo tako. Dopust gre izkoristiti tja do 15. avgusta, takrat se namreč konča lunin krajec, mlaj pa bo spet prinesel hlad. Dnevi bodo še vedno prijetni, a temperature bodo čez dan že med 22 in 25 stopinj. Znosno, kot smo vajeni.Nas čaka indijansko poletje? 

Jesen bo kar topla, med 15 do 24 stopinjami. Vreme bo spremenljivo že v začetku septembra, nekaj ploh o shladilo ozračje. Mlaj v septembru (20. 9.) bo prinesel spet lepo vreme, ki bo zdržal vse do Matevža (21. septembra). Ko pride na Mihael (29. septembra), pa na Blokah že zaključimo sezono in pričnemo žagati drva. Čas bo za kurjavo. 

Oktober zna biti tudi letos lep, za razliko od lanskega. 

Tako hitro nas bo torej zazeblo? Lani smo kar lep čas jeseni vztrajali brez kurjave. 

Oktober zna biti tudi letos lep, za razliko od lanskega. A za takšne napovedi moramo še počakati, da nam ugibanja potrdijo vmesni Jakob (25. julij), Jernej in Lovrenc (24. avgust).