Pandemija je svet obrnila na glavo, kako se to občuti v Parizu, središču mode?

Življenje se počasi vrača v ustaljene, četudi za vedno spremenjene tirnice. Modne hiše dajejo na prvo mesto varnost in tako se v butikih že pred vhodom ali prvo izmenjavo diskretno očistijo roke, maske so postale del vsakdana, ki spominja na varne ulice Tokia sredi novembra, predvsem pa ljudje spoštujejo varnostno razdaljo in druge ukrepe. Pariz ostaja prestolnica mode in mora tudi ostati zgled družbene odgovornosti. 

Če si se predal trenirkam, si se že vdal v življenju, je nekoč v zelo drugačnem kontekstu rekel Karl Lagerfeld. Ampak morda nam v tem trenutku ni treba biti tako zelo strogi. 

Kakšne kratkoročne in dolgoročne načrte imajo največje modne hiše za dogodke in modne revije?

Ker se razmere spreminjajo tako hitro in nepredvidljivo, je to težko reči. Vsaka hiša se prilagaja po svoje, kakor najbolje zna, preizkuša nove formate, je pa res, da zaradi korone nekaj znamk, ki smo jih bili vajeni videti na seznamu pariškega tedna mode, tokrat ne bo, med njimi so Celine, Alexander McQueen in Comme des Garçons. Nekaj imen je novih, med njimi so zelo zanimivi Ami, S.R. Studio LA in Wales Bonner, med največjimi pa je to, da vztrajajo pri predstavitvah, fizičnih, virtualnih ali nekaj vmes, prvi znak vidnega okrevanja. 

Pred nekaj dnevi smo videli fotografije z beneškega filmskega festivala, ki je vendarle potekal. Največje zvezdnice so nosile čudovite stvaritve in – maske. Kako ste videli te trenutke?

Moda ne more živeti zunaj družbenega konteksta, v katerem se dogaja. Velike krize, kakor pravi Valerie Steele iz newyorškega FIT, samo pospešijo znake sprememb, ki so obstajali že prej. Tudi ta industrija je odraz družbe, zato je normalno, da se rdeče preproge spreminjajo skladno z njo. 

Foto: Martin Baebler

Spremenile so se tudi navade ljudi, vse več je dela od doma, prodaja trenirk verjetno še skokovito raste. Kako se na to odzivajo največje modne znamke?

Če si se predal trenirkam, si se že vdal v življenju, je nekoč v zelo drugačnem kontekstu rekel Karl Lagerfeld. Ampak morda nam v tem trenutku ni treba biti tako zelo strogi: v časih, v katerih se vsi spopadamo s težkimi življenjskimi izzivi, so vsake sodbe odveč. Naj vsak živi v oblačilih, ki mu v teh dneh prinašajo veselje, udobje. Zame to pomeni iste ljube kose kakor prej, tudi proces oblačenja poživlja, a to je osebna odločitev. 


Kakšne so smernice za to jesen in zimo?

Morda je ena redkih dobrih reči zadnje krize to, da je razprava o smernicah manj ključna. Kar šteje, je, da je tisto, kar oblečete, prijazno do vas in drugih. Končno imamo priložnost, da ko kaj kupimo in če kaj kupimo, to storimo po svojih pravilih.

Kateri kos si boste v prihodnjih tednih in mesecih privoščili vi?

V teh mesecih sem začel gnezditi. Bolj kot sebe me naenkrat zanima oblačiti svojo posteljo. Spletne strani danskega biroja Tekla Fabrics so shranjene v vseh zavihkih priljubljenih, predvsem v zimski beli, biserno roza in pepelasto sivi. 

Preberite še: