Kdor ni zbežal, naj se ne seli nikamor – najdite si zatočišče in čakajte na konec katastrofe. Tako so oblasti na Floridi, kamor je včeraj prispela tudi Irma, začeli opozarjati prebivalce ob prihodu udarnega neurja 4. stopnje, ki zdaj divja z vetrovi 215 kilometrov na uro.Najhuje je na otočju Florida Keys in na severozahodu floridskega zaliva, organ pa je v tej zvezni državi terjal tudi že tri smrtne žrtve. Florido je zapustilo več kot šest milijonov ljudi, brez električne energije pa je že skoraj 600.000 domov, a bo številka skoraj zanesljivo dosegla tri milijone. Irma je šokirala tudi Bahame, kjer je dobesedno izsesala ocean: gre namreč za izjemno redek naravni pojav, ko močan orkan v kombinaciji z zelo nizkim zračnim tlakom morje povleče v oko nevihte, nato pa ga izvrže na povsem drugem mestu.Mesta duhov

Skupno je Irma po znanih podatkih vzela najmanj 25 življenj, številni so pogrešani, orkan je povzročil tudi velikansko gmotno škodo. Razdejanje povzročajo tudi skoraj pet metrov visoki valovi, ki ne prizanašajo nižje ležečim predelom, sicer pa so številni kraji v Floridi danes kakor mesta duhov, prazna in uničena, ceste so se spremenile v reke, drevesa so podrta, stavbe porušene. Mnogi se bojijo ponovitve uničujočega orkana Andrew, ki je leta 1992 ubil 40 ljudi, uničil več kot 125.000 hiš in povzročil za 26 milijard dolarjev škode. Kot smo poročali že včeraj, Irmi sledi še Jose, a k sreči ni tako uničujoč, po vsej verjetnosti pa se bo obrnil proti severu in morda sploh ne bo dosegel obale ZDA.

Toskana pod vodo

Vreme pa nič kaj ne prizanaša niti Evropi, predvsem v Italiji se spopadajo s strahotnimi poplavami, v štirih urah naj bi v Livornu padlo kar 400 litrov dežja na kvadratni meter, po zadnjih podatkih je umrlo šest ljudi. Plaz je odnesel hišo s štiričlansko družino, starše, hčerko in dedka, zaradi zemeljskih zdrsov je umrla še ena oseba, en moški pa je umrl v prometni nesreči.