Kako si razlagate izjemno nizko udeležbo volivcev na volitvah v Evropski parlament? 
Resnici na ljubo, za nizko volilno udeležbo je nepošteno kriviti (izključno) volivke in volivce. Za takšno ignoranco je (so)odgovorna dosedanja politika in politiki, ker očitno niso znali približati evropskih inštitucij večini državljank in državljanom, ki imajo občutek, da njihov glas o ničemer ne odloča, da tako ali tako ne morejo spremeniti ničesar, da so v EU nepomembni oziroma da je Slovenija nepomembna v EU. Odgovornost (novo)izvoljenih poslank in poslancev je glede tega zato toliko večja. To bo, vsaj zame osebno, ena ključnih nalog v mandatu: dokazati ljudem, da njihov glas šteje, da se je treba zavedati pomena EU in Evropskega parlamenta. Nujna je krepitev vezi med parlamentom in volivci, to bom počela tudi tako, da bom čim več časa preživela med ljudmi na terenu.

Sem predstavnica mlajše generacije, neobremenjena s preteklostjo, tudi politično. Moje ključno vodilo pri upravičevanju zaupanja volivk in volivcev bo ostati zvesta sama sebi, zlasti pa ostati v stiku z ljudmi, z realnostjo.    

Kateri so trije največji izzivi Evropske unije v naslednjih petih letih?
Zagotovo je prvi izziv vprašanje brexita, tudi v luči izidov na evropskih volitvah in dejstva, da bo premierka Theresa May odstopila. Vse skupaj se lahko še bolj zaplete. Eden večjih izzivov Evropske unije bo tudi bodoča finančna perspektiva za obdobje 2021 – 2027, ker bo pot do dogovora (tudi ali pa predvsem zaradi vprašanja brexita) prek že tradicionalno kompleksnih proračunskih pogajanj zagotovo zelo naporna. Kot tretji izziv pa bi kar združila zunanjo in varnostno politiko EU; zlasti dogovor glede varovanja zunanjih meja EU in položaj EU v svetu.

Je danes še vedno pomembno opozarjati na razlike v dostopnosti do odločujočih funkcij glede na spol? 
Seveda je pomembno. Žalostno je, da se leta 2019 sploh še moramo toliko ukvarjati z vprašanjem enakopravnosti spolov. Ta bi morala biti samoumevna, do razlik ne bi smelo prihajati. Namesto tega pa se marsikdo še vedno ukvarja s stereotipi, ki ne delajo usluge nikomur, saj spol postavljajo v igrane vloge in marsikoga tudi ponižujejo, če ne še kaj hujšega. Že to, da obstaja Evropski inštitut za enakost spolov, ki si prizadeva za uveljavitev enakosti spolov, nam pove vse. Svojega cilja te enakosti EU na žalost (še) ni dosegla, je pa seveda edino prav, da si za to prizadeva in utrjuje načelo enakosti, tudi njegovo izvajanje. Ne moremo reči, da EU na tem področju ni storila oziroma ne dela nič, toda kljub vsemu izzivi ostajajo. Želim si, da bi se v politiki prenehali obremenjevati s tem, čigav svet je politika, čigav svet so vodilne funkcije in koga je več. Šteti morajo rezultati in šteti mora delo, ne pa to, kako je kdo videti.Slovenci ne verjamemo radi, da imamo znotraj evropskega mastodonta možnost odločitev. S čim lahko dokažete, da se dvomljivci motijo?
S čim lahko dokažem že zdaj? Težko s čimer koli, glede na to, da v tem mastodontu še nikoli nisem bila (smeh.) Lahko pa razumem njihove pomisleke, ker sem bila tudi jaz velikokrat ena od njih. Je pa res, da sem šla kljub temu vedno na volitve. Ravno zato sem se odločila kandidirati; če bi bila zadovoljna s trenutnim stanjem, s tistimi, ki poudarjajo svojo politično kilometrino, nikoli ne bi kandidirala, ker mi ne bi bilo treba. V naslednjih petih letih se bom po najboljših močeh trudila volivkam in volivcem čim bolj približati EU in si prizadevala, da se začnejo vse zavedati, da je Slovenija je enakopravna država članica. Ogromno odločitev se najprej sprejme v EU, nato prenese na nacionalno raven. Tu bo ključna tako proaktivnost evroposlank in evroposlancev, kot tudi sodelovanje in enotnost, ko bo šlo za interese Slovenije oziroma njenih državljank in državljanov.

S čim boste upravičili zaupanje volivcev? 
Sem predstavnica mlajše generacije, neobremenjena s preteklostjo, tudi politično. Moje ključno vodilo pri upravičevanju zaupanja volivk in volivcev bo ostati zvesta sama sebi, zlasti pa ostati v stiku z ljudmi, z realnostjo. Šteli bodo rezultati in moje delo. Da EU potrebuje svežo moč, sem zlasti občutila v kampanji. Ne bom pozabila, kdo sem in od kod prihajam, kaj so moje vrednote in koga zastopam.