Kuhinja brez meja

Iranska specialiteta: Khorshte karafs

Kuhinja brez meja je projekt, ki smo ga študentke socialne pedagogike začele, da ljudem približamo nove kulture, ki so v zadnjih letih obogatile našo državo. Skupaj z begunci iz Afganistana, Irana in Nigerije smo preizkusile nekaj njihovih domačih receptov. Vsem, ki so bili pripravljeni deliti svoj čas in znanje, se iz srca zahvaljujemo. Vam, bralkam in bralcem, pa omogočamo, da korak k bolj sprejemajoči družbi naredite kar v kuhinji. Preizkusite iransko jed khorshte karafs, ki jo v Iranu pripravljajo za kosilo in večerjo. Pravijo, da je najboljša, če v hladilniku počiva en dan.

Sestavine za 4 osebe

  • 10 dag govejega mesa (file) ali 100 g sojinega mesa
  • 0,5 kg stebelne zelene
  • 1 čebula
  • 50 g svežega peteršilja
  • 1 pločevinka rdečega fižola
  • 1–2 krompirja
  • 1 skodelica riža basmati
  • olje
  • limonin sok
  • paradižnikov koncentrat
  • začimbe: kurkuma, kumina, poper, čili v prahu, suha mleta poprova meta

Priprava

  1. 1Operemo zelenjavo. S stebel zelene potrgamo liste. Liste zelene in peteršilj sesekljamo. Stebla zelene narežemo na majhne kose. Nasekljamo čebulo. Operemo krompir in ga olupimo. Narežemo na približno 0,5 cm kolobarje po dolgem. Meso narežemo na koščke. (Če pripravljamo vegetarijansko različico, v posodo nalijemo toplo vodo in namočimo sojino meso za 10 minut. Nato ga odcedimo.)
  2. 2Na ponev vlijemo olje in na njem pražimo stebla zelene približno 5 minut. Dodamo sesekljane liste zelene in peteršilja. Pražimo še 2 minuti.
  3. 3V posodo za juho vlijemo malo olja in na njem popražimo čebulo, da porumeni. Dodamo (sojino) meso in začimbe: žličko poprove mete, pol žličke kurkume, malo kumine in čilija. Popramo in solimo po okusu. Pražimo 5 minut.
  4. 4V čajniku zavremo 0,5 l vode in prelijemo meso. Kuhamo 5–7 minut in dodamo prepraženo zeleno, 1–2 žlici paradižnikovega koncentrata in rdeči fižol. (Če kuhamo vegetarijansko različico, dodamo eno zelenjavno kocko). Vse skupaj pokrito kuhamo na majhnem ognju 30–60 minut. Občasno premešamo.
  5. 5V nižji posodi zavremo osoljeno vodo. Kuhamo riž, približno 10 minut, nato ga odcedimo. V isto posodo vlijemo olje in na dno položimo kose krompirja. Pečemo na majhnem ognju 3 minute. V posodo dodamo še malo olja in vanjo stresemo kuhan riž. Posodo zatesnimo s pokrovko, ovito v vlažno krpo. Dušimo 2 minuti na velikem ognju, nato pa še 15 minut na majhnem ognju. Posodo odkrijemo, prekrijemo s krožnikom in jo obrnemo. Juho in riž postrežemo posebej.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE