Draga Ineza, ali prikimavate temu, da vsako desetletje velja za nekakšno prelomnico?

Vsekakor, vsako obdobje – ni nujno desetletje – prinaša s seboj izzive, zaradi katerih odrastemo. Včasih se niti ne zavedamo, da smo v prelomnem trenutku – a pogled nazaj vsake toliko časa prinese tudi občutek trdnih tal. Ko vidimo, kdo smo in kako nas je čas izklesal.

Dejansko sem zdaj zadovoljna sama s seboj. V svoji koži ne bi ničesar zamenjala. Uživam v dejstvu, da sem tu, kjer sem, taka, kot sem. 

Kaj pravite, ali drži, da čas teče z dvojno hitrostjo, ko se ima človek lepo?

Gotovo. Da je občutek časa relativen, so ugotovili že znanstveniki. A je že tako, da nam dnevi, ko uživamo in se imamo radi, hitro minejo.

Mislim si, da vas ob praznovanju rojstnega dne ni prav nič presunilo. In petdeseta po vašem niso kaj posebnega?

Odnos do rojstnih dni se spreminja. Odvisno, v kakšni koži smo v tistem obdobju. Je pa res, da se – tako kot najstnicam ob pričakovanju osemnajstega leta – dan po doseženem letu nič kaj dosti ne spremeni. Življenje teče naprej, morda koža potrebuje kakšen nanos kreme več. (Nasmeh.)

Foto: Igor Fabjan

Kako bi primerjali svoj življenjski slog danes s tistim, ko ste bili denimo stari trideset?

Dejansko sem zdaj zadovoljna sama s seboj. V svoji koži ne bi ničesar zamenjala. Uživam v dejstvu, da sem tu, kjer sem, taka, kot sem.

Kako si ob družini organizirate čas samo zase?

Treba si ga je vzeti. Res je, včasih se ti zdi, da ne boš mogel priti do trenutka zase. Ko je otrok majhen, ko pride bolezen … Takrat se prilagodiš. A če želiš, da si v stiku s seboj, potem si čas moraš vzeti, naj bo za sprehod, ples, obisk nekoga ali pa le ždenje na sončku. Jaz potrebujem čas, ko se lahko oddaljim in v miru razmislim, kako naprej. Imam srečo, da živim z najstniško hčerko, ki je samostojna in zna poskrbeti zase.

Tako kot žalost je tudi veselje treba deliti. 

Kakšno vlogo ima družba prijateljic in prijateljev v življenju petdesetletnice, bodisi z družino bodisi samske?

V teh letih smo pač že nekaj izkusili. Vemo, da dokončnih obljub ne moremo več dajati, in prav zato je krog najbližjih, ki so nas spremljali v prelomnih trenutkih življenja, tako zelo pomemben. Da veš, da lahko tudi sredi noči pokličeš, se »spoveš« in si olajšaš dušo. Veš, da si boš vzel čas, če bo kdo od najbližjih v težavah. Veš, da ti ljudje obstajajo, tudi če se z njimi ne slišiš vsak dan. In da pridejo tudi lepi trenutki in dobre novice, ki jih želiš deliti – s kom drugim kot z nekom, ki te pozna v dno duše in mu lahko rečeš samo besedo in ve, kakšen dan ali teden je za teboj – in te ima še vedno rad oziroma rada ali pa se lepih novic veseli s teboj; tako kot žalost je tudi veselje treba deliti.

Kaj še pripomore k vašemu odličnemu »agregatnemu« stanju? Neutrudni pozitivni duh? Redna telesna vadba?

Vsega po malem. In že omenjeni prijatelji, družina … In verjetno odraščanje v duhu, da lahko s trudom in nekaj sreče dosežeš, kar koli si želiš. Da ne obupaš, da znaš izkoristiti sončen dan in si napolniš baterije. Da si pomirjen sam s seboj. Pa da vsake slabe novice ne vzameš za dokončen konec neke svoje ideje – greš pač okoli ovire in potem po ravnejši poti naprej.

Že pred odhodom od doma najdem čas zase, meditiram in potem lahko grem v življenje. Tudi če se na poti zgodi kaj nepredvidenega, ne želim obračati pogleda od stvari, ki pomenijo morebitno težavo. 

Lepotni posegi. Mnoge se odločijo zanje, ko v ogledalu uzrejo znake staranja. Kaj menite o njih?

Svoje gube moraš spoštovati, vendar sem za, če so razlogi za poseg razumni. Bistveno je, da je lepotni kirurg izkušen in poseg opravi profesionalno ter posameznica s spremembo dobi tisto, kar potrebuje. Ne da gre prek svojega obraza. Ali telesa.

To, da delate, in to z veseljem, se ukvarjate z manekenstvom, se vidi tudi na bleščeči energiji, ki jo izžarevate.

Upam. Ker uživam. Pa verjetno ne samo zaradi manekenstva, ampak zaradi vsega, kar počnem in me izpolnjuje. Že pred odhodom od doma najdem čas zase, meditiram in potem lahko grem v življenje. Tudi če se na poti zgodi kaj nepredvidenega, ne želim obračati pogleda od stvari, ki pomenijo morebitno težavo. Denimo, pred kratkim sem na poti na snemanje zagledala mladiča srake na cesti. Ustavila sem promet, stopila ven in poskrbela, da sem ptico umaknila in jo dala v naravo. Potem pa naprej.

Kaj bi sporočili drugim ženskam? V čem je skrivnost zdravja in dobrega počutja?

V iskrenem odnosu do sebe in seveda najbližjih. Da si odpustiš, tudi kadar ga pobiksaš. Ker se nam to vsem dogaja. Ne glede na to, koliko je gub, sivih las, bolečin, bolezni – vedno smo lahko lepe, z dvignjeno glavo.