Niste sami, gre za povsem običajno preglavico, ki spremlja skorajda vsakogar na poti do korenite spremembe. V naslednjih vrsticah si preberite, kaj vas morda ovira na poti do zastavljenega cilja.

Niste dovolj vztrajni. Če se gibate le občasno, pa četudi intenzivno, zdrava prehrana na vašem jedilniku pa ni stalnica, je čas, da si prenehate zatiskati oči in se zadeve lotite odločno in organizirano. Redke so izjeme, ki jim je vitkost položena v zibelko, kar pomeni, da je za eleganco po večini treba kar pljuniti v roke. Točneje, intenzivno vaditi vsaj dvakrat ali trikrat na teden in temu ustrezno prilagoditi tudi jedilnik. 

Mišice so težke! Uspeh je morda že viden, pa ga tehtnica ne priznava. Rezultatov ne merite v kilogramih, kajti telesna dejavnost krepi mišično maso, mišice pa so težje od maščob – obenem pa zasedejo kar štirikrat manj prostornine. Čeprav ste videti vitkejši, vam lahko tehtnica kaže isto številko, zato uspehe raje merite glede na izboljšano počutje, povečano telesno pripravljenost in oblačila, ki vam po novem bolje pristajajo. 



Niste dovolj strogi do sebe. Če si želimo korenitih sprememb, je strog režim nuja. To ne pomeni, da si ne smemo dopustiti nikakršnih pregreh, toda te naj bodo zgolj nagrada za hvalevreden dosežek, ne pa večdnevno razvajanje, ki bo pokvarilo ves vložen trud. 

Vaš telovadni režim je dolgočasen. Vaše telo je ustroj, ki pa je sposobno dolgoročnega pomnjenja, in ko si gibe zapomni, mu ti niso več nikakršen izziv. Kar pomeni, da jih opravlja z mnogo manj energije, zato so spremembe in popestritve nujne. Tudi za vaše razpoloženje je bolje, da je vadba kar se da raznolika in dinamična!  

Ste privrženec očiščevalnih kur? Novodobne metode postenja ali pa čiščenja s sadno-zelenjavnimi sokovi niso nujno koristne. Sicer se zdi, da kilograme kar odplaknejo stran, toda teža se bo zanesljivo povrnila. Da ne govorimo o tem, da telo s takšnimi dietami doživi šok! Raje se držimo zmernosti – torej redne vadbe in zdravega jedilnika vsak dan. 



Opuščate zajtrk. Velika napaka! Zamujene jutranje kalorije, ki so nujne za uspešno nadaljevanje dneva, boste zanesljivo nadomestili z energijskim vnosom, ki bo večji od potrebnega. Metabolizem zaradi tega ne deluje optimalno, kar pomeni, da boste tudi odvečne kilograme težje odpravili. Za zajtrk si privoščite beljakovinski obrok, denimo jajce in avokado. 

Ali opravljate vaje za moč? Reden tek, morda kolesarjenje ali hitra hoja, so odlična rekreacija za ohranjanje telesne pripravljenosti, a če želite shujšati, je treba dodati tudi nekaj vaj za moč. Močne mišice so ključ do večjega izgorevanja maščob in torej večjih uspehov. Če si želimo izrazite in oblikovane mišice, se držimo pravila manj ponovitev s težjimi utežmi, če pa želimo podolgovate in prožne mišice, pa velja več ponovitev z lažjimi utežmi.

Si pred vadbo privoščite prigrizek? S praznim želodcem je nevarno telovaditi, zato je priporočljivo, da pred rekreacijo zaužijemo manjši beljakovinski obrok. Ta nam bo omogočil kakovostnejšo vadbo, kar seveda pomeni več vložene energije in pokurjenih kalorij. 



Telovadite sami. Hujšanje in gibanje v družbi sta običajno mnogo uspešnejša kakor samostojno delo, kažejo raziskave. Če se vam zdi, da sami ne zmorete podviga, povabite prijatelja ali znanca, naj se vam pridruži. Zanesljivo bo zabavneje in manj naporno! 

Pijete gazirane pijače. Tem se preprosto velja izogniti, saj vam lahko nanesejo le škodo in prav nobene koristi. Številne pijače vsebujejo snovi, ki povzročajo napihnjenost in celo pridobivanje teže. Če vas že mikajo mehurčki, si raje privoščite običajno mineralno vodo.

Poslovili ste se od ogljikovih hidratov. S tem se boste prikrajšali za energijo, ki jo potrebujete za telovadbo, torej boste želene rezultate dosegli mnogo težje. Sicer pa še vedno velja zlato pravilo, da nikoli ne gre povsem izključevati celih skupin živil, vsaka ima namreč svoje pomembno poslanstvo in podpira svoje funkcije v telesu.