Seznam 50 najboljših restavracij sveta vsako leto pripravi britanska revija Restaurant, ki je Roševo lani že izbrala za najboljšo kuharico na svetu, naziv za eno izmed najboljših 50 pa je Hiši Franko zdaj pripadel prvič. Kobariška restavracija se je uvrstila na 48. mesto na seznamu, kar je velik dosežek, saj se med prvih 50 prebijejo le najbolj elitne hiše kulinarike. 


Ana Roš je edina ženska, ki vodi kuhinjo na seznamu letošnjih 50 najboljših restavracij. Foto: Hiša Franko


Na prvem mestu je že drugič italijanska Osteria Francescana iz Modene, ki jo vodi priznani chef Massimo Bottura. Lani je ta restavracija zasedla drugo mesto, leta 2016 pa je prvič premagala vso konkurenco. Na drug mesto letošnjega seznama najboljših 50 je prišla španska El Celler de Can Roca, tretja najboljša na svetu po izboru Restaurantove žirije pa je letos francoska restavracija Mirazur. 


Italijanski chef Massimo Bottura s svojo ekipo. Foto: Osteria Francescana


Hiša Franko se lahko poleg odlične uvrstitve pohvali tudi z dejstvom, da je na letošnjem seznamu 50 edina restavracija, katere kuhinjo v celoti vodi ženska. Priznanju so se v kobariški restavraciji zahvalili že sinoči in na svoji facebook strani zapisali, da so ponosni in zadovoljni s tako pohvalo. 
Revija Restaurant lestvico sestavlja od leta 2002, pri razvrščanju restavracij pa sodeluje več kot 1000 kuharjev, ki anonimno ocenjujejo najboljše restavracije na svetu.