Hči je zabredla, mož je nadnjo že dvignil roko

Hči ima petnajst let in je v prvem letniku gimnazije. Njeno vedenje je vedno bolj nesprejemljivo. Z možem je ne obvladava več, ne zlepa ne zgrda. Vse dela po svoje in naju niti malo ne upošteva. Ko je bila mlajša, je bila pridna in ubogljiva, zdaj je ne prepoznava. Mož je bil do nje vedno zelo strog in zahteven. Za hujše prekrške jo je nekajkrat tudi natepel. Prav tak je tudi do mene, še vedno se ga včasih bojim. Hči je čedalje manj doma, prihaja in odhaja, kakor se ji zdi. Sploh ne veva, kje se potika, pravi, da je pri prijateljicah, ker ima naju dovolj. Domov še pride spat, z nama se skoraj ne pogovarja. Skrbi me, da bo zašla na kriva pota. Dvakrat se je že zgodilo, da je v soboto pozno ponoči prišla domov opita. Moža je popolnoma vrglo iz tira. Ko se je zgodilo drugič, je ponorel in jo oklofutal. Z možem se pogosto kregava zaradi hčerke, ker se mi zdi, da je z njo prestrog. Tudi najin odnos je vedno slabši. Mož krivi mene za vse, kar je narobe z njo.

Renata

Hči je čustveno podhranjena

Ne prepustite se malodušju in ne vrzite puške v koruzo, preden ste se sploh zaželi boriti. Dogajanje v vaši družini temelji na nekaj napačnih predpostavkah, zato se vse bolj zapleta in trud, da bi se stanje izboljšalo, pelje v nasprotno smer. Vajina hči res lahko zaide, ne zavedate pa se, da tudi vidva s svojim odnosom in ravnanjem nista na pravi poti. Če upoštevam, kako ravnata s hčerko, sta njena odziv in vedenje razumljiva. Raste in razvija se ob avtoritarnem očetu, ki kot vzgojno sredstvo uporablja verbalno in čustveno nasilje pa tudi telesno mu ni tuje. Vi kot mama in kot njegova žena se mu ne upate postaviti po robu, pravite celo, da se ga sami včasih še vedno bojite.

Otrok naredi vse, da si pridobi ljubezen staršev. Vaša hčerka je odraščajoče dekle, ki se pogumno upira tiranskemu očetu, hkrati pa beži od doma, ker ga ne doživlja kot okolje, kjer bi lahko zadovoljila svoje čustvene potrebe po varnosti, sprejetosti in ljubezni. Zato je raje s prijateljicami in s svojo družbo. Tam se dobro počuti, ker jo vrstniki sprejemajo in dobi potrditev, da je v redu taka, kot je, kot človeško bitje, kot ona sama. To je tisto, česar ji najbolj manjka doma. V skupinah mladostnikov je veliko posameznikov, ki so čustveno podhranjeni, tako kot vaša hči. In od tod do opijanja ali uporabe prepovedanih substanc res ni daleč. Pogosto se začne z opijanjem ob koncu tedna, in to še pri osnovnošolcih. To je v naši družbi poznan pojav, ki se ga ne obravnava dovolj resno.

Morda za hčerko še ni prepozno. Odvisno je predvsem od vaju, koliko bosta zmogla pogledati vase, se odpreti in spoznati svoje zmote. Čustveno klimo v družini ustvarjajo starši. Starševska ljubezen naj bi bila brezpogojna. To pomeni, da imamo radi svojega otroka takega, kot je, z vsemi njegovimi posebnostmi. To mu tudi pokažemo z nežnostjo, pozornostjo do njegovih potreb, tako, da si vzamemo čas za pogovor, za biti skupaj in se imeti lepo. Ljubezen je tudi to, da mu znamo od malega pa do odraslosti postavljati meje, ko je treba. Vse to je vaša hči pogrešala in še vedno pogreša.

Tako kot ravnata s svojimi čustvi in drug z drugim, je jasno, da tudi vama ne more biti dobro. Tam, kjer so nasilje, strah, nadvlada, podrejenost, ni prostora za zdrav odnos, ni spoštovanja ne ljubezni. Do zdaj se nista zmogla soočiti s tem dejstvom, zato sta hčerko izbrala za grešnega kozla v družini in nanjo valita odgovornost za vajin slab odnos. Soočita se z realnostjo in takoj poiščita strokovno pomož. Potrebujete jo vsi trije.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE