Hčerkin fant je slabo vzgojen

Hčerki sem dovolila, da ima fanta. Ima samo štirinajst let in je vzoren učenec. Pozitivno vpliva nanjo glede učenja, ji pomaga in jo spodbuja, da se še bolj trudi. Opazila sem, da hčerka bolj zavzeto dela domače naloge in se na splošno bolj trudi za šolo. Kljub temu da je fant zelo inteligenten, pa me moti njegovo vedenje. Ima nadvse slabe navade. Njegovi starši so zelo svobodomiselni in nekonvencionalni. Doma nimajo strukture, otrokom je dovoljeno skoraj vse, sami si izbirajo, kdaj bodo jedli ali kdaj bodo šli spat. Pri fantu me zelo moti, da preklinja kot kak furman ali da pozdravi samo mene, kadar pride k nam, ne pa tudi mojega partnerja, se vede, kot da je vsa hiša njegova in si postreže iz hladilnika ali shrambe brez ovir in včasih poje priboljške, ki so namenjeni vsem, ali popije vso zalogo sladkih pijač. Nič ne vpraša, le postreže si. Prekinja nas, kadar govorimo, in sploh misli, da ve več od nas in bolje obvlada vsako temo pogovora. Za sabo nikoli ne pospravi ali se ne ponudi, da bi pomagal pospraviti. O preklinjanju sem spregovorila s hčerko in je zaleglo. Najbolj pa me moti, da o svoji materi govori zelo grdo. Včasih jo poimenuje s tako grdimi besedami, da jih tu težko ponovim. Vsakič ko odide domov, imam kakšno pripombo, ki jo moram podeliti s hčerko. Nekoč me je še poslušala, zdaj pa me vedno težje in začne zavijati z očmi. Fanta cenim, nima slabega srca in je pač takšen zaradi slabe vzgoje. Všeč mi je tudi, da je nepokvarjen in mu po glavi ne hodi nič več kot le občasen poljub. Hčerka mi je rekla, da ji je zelo všeč, ker v njej ne vidi le spolnega objekta, sploh glede na to, kar je že morala prestati. Ali predlagate, da se o težavah pogovorim kar s fantom ali naj jih poskušam rešiti s pomočjo hčerke?

Zaskrbljena mama

Prevzemite vlogo vzgojitelja

Vzgoji, ki je je deležen fant vaše hčerke, pravimo permisivna. Dopuščeno mu je vse, skorajda brez omejitev. Pri takšni vzgoji se zgodi, da otrok pogosto ne upošteva mej, tudi če jih starši postavijo, za kar ni kaznovan. To ga utrjuje v prepričanju, da je v središču sveta in so njegove potrebe vedno na prvem mestu. Posledica je, da pogosto postane razvajen, nesocialen, včasih celo antisocialen. Prej ali slej trči ob težave, ker mu zunaj družine nihče ni pripravljen v vsem ugoditi.

Fant vaše hčere že kaže takšne vedenjske znake. To vas moti, kar je povsem razumljivo, vendar iz obzirnosti do njega pa tudi zaradi njegovih pozitivnih lastnosti le počasi delate red. Dosegli ste že, da je nehal preklinjati pred vami. Ravnali ste pravilno, da ste s hčerko spregovorili o tem. Ona mu je prenesla vaše nestrinjanje s takšnim govorjenjem in fant vas je upošteval.

Star je komaj štirinajst let in je v intenzivni fazi psihološkega razvoja ter še ni opremljen za spoprijemanje z zahtevami, ki jih pred posameznika postavlja stvarnost življenja. To je za mladostnika naporno in zahtevno obdobje, v katerem potrebuje oporo skrbnikov, običajno staršev. Fant vašega dekleta te opore očitno nima, zato verjetno doživlja precejšnjo stisko, ki pa jo skriva za naučenim načinom vedenja, ki se mu, vsaj doma, dobro obnese. Zaradi stiske, ki jo doživlja, pa je dovzeten za vsakršno pravilo, ki ga izreče avtoriteta, kot ste na primer vi. Zato je tudi nehal preklinjati. Končno mu je pomembna odrasla oseba povedala, da je to neprimerno. Otroci hrepenijo po mejah, ki jim jih postavljamo odrasli, čeprav se navzven vsem prepovedim upirajo. Toda meje jim dajejo občutek strukture in varnosti.

Zato prevzemite vlogo, ki bi jo morali imeti njegovi starši, in začnite fanta vzgajati. Tega se lotite z obzirom, sočutjem in empatijo. Fant namreč ni kriv, da ne pozna lepega vedenja. Če vas moti, da grdo govori o svoji materi, mu lahko poveste, da bi vas zelo bolelo, če bi izvedeli, da vaša hči o vas grdo govori. Kadar vas prekine med pogovorom, mu obzirno razložite, da je nevljudno, če sogovornika prekinjamo med govorjenjem. Učite ga in vzgajajte ga. Pokažite mu, zlasti z zgledom, katere vrednote so pomembne v vaši družini. Fant vam bo za to hvaležen, tudi če tega ne bo vedno pokazal.

Z napisanimi nasveti sem tudi že odgovoril na vaše vprašanje, s kom spregovoriti o omenjenih težavah. Predlagam vam še, da se o njih pogovarjate z obema mladostnikoma. Morda je fant bolj na tekočem s sodobno zabavno tehnologijo od vas, toda v pomembnih temah, ki zadevajo kakovost medosebnih odnosov in uspešnost socializacije posameznika v družbi, ste vi zanj profesorica. Imejte to pred očmi in uveljavite svojo avtoriteto.


Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE