Princ Harry in Meghan Markle sta včeraj šokirala medijski svet, ko sta kljub veliki krizi, ki jo povzroča pandemija novega koronavirusa, oznanila, da prekinjata vsakršno sodelovanje z desetimi glavnimi britanskimi tabloidi. Odgovornim urednikom tabloidov Sun, Mirror, Mail in Express ter njihovih drugih tiskanih in spletnih edicija je predstavnik kraljevega para poslal pismo, v katerem sta zakonca Sussex zapisala, da jim ne bosta več služila za nabiranje klikov. "Takšno poslovanje terja resnični davek na človeških življenjih in vpliva na vsak kotiček družbe," sta zapisala. 

"Vojvoda in vojvodinja Susseška sta opazovala že veliko ljudi, med njimi tudi popolne neznance, kako so jim popolnoma raztrgali življenja in to samo zato, ker nesramno opravljanje prinaša večje oglasne prihodke," sta Harry in Meghan še poudarila v pismu, ki med drugim tudi sporoča, da se njuna služba za odnose z javnostmi ne bo več odzivala na klice in sporočila omenjenih tabloidov. "Takšne politike nisva sprejela zato, da se izogneva kritikam, tudi zato, da utišava javno debato, ali uvedeva cenzuro, ne. Mediji imajo vso pravico poročati in podajati svoje mnenje o nama, naj bo dobro ali slabo. A ne sme biti več osnovano na lažeh," je kraljevi par argumentiral svojo odločitev. Po pričakovanjih pa tega koraka omenjeni britanski tabloidi niso sprejeli zlahka. Ogorčenemu odzivu tabloidov se je pridružilo tudi združenja urednikov časnikov in spletnih strani, ki so ju obtožili cenzure, češ da sta bila v tabloidih pogosto deležna pozitivne obravnave, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nekateri so se vprašali, čemu zakonca Sussex z odločitvijo nista počakala na nekoliko manj turbulentne čase, tudi mediji so namreč zaradi novega koronavirusa sedaj pod večjim pritiskom. 

A zdi se, da Harry in Meghan z javnim pismom tabloidom preprosto nadaljujeta sodno bitko, ki sta jo napovedala lani jeseni, ko sta vložila tožbo proti izdajatelju tednika Mail on Sunday, ki je objavil in škodljivo priredil vsebino zasebnega pisma, ki ga je Meghan pred poroko napisala svojemu odtujenemu očetu Thomasu Marklu. Obravnava se bo na sodišču pričela že ta petek. Harry in Meghan sta se s prvorojencem Archijem medtem že privadila na življenje v Los Angelesu, kamor sta se prejšnji mesec preselila tik preden je Kanada zaprla mejo z ZDA. Na velikonočno nedeljo in še enkrat prejšnjo sredo sta v mestu angelov v okviru humanitarne organizacije Project Angel Food pomagala pri razdeljevanju hrane ljudem s kroničnimi boleznimi, ki jih novi koronavirus še posebej ogroža, organizatorji pa so o kraljevem paru povedali, da sta "zelo prizemljena" in da sta želela, da ju kličejo po imenih. Pretekli teden sta Harry in Meghan prav tako oznanila, da želita v ZDA ustanoviti neprofitno organizacijo, imenovano Archewell, ki se bo osredotočala na duševno zdravje, izobraževanje in blaginjo, a sta predstavitev podrobnosti zaradi pandemije preložila na nedoločen datum v prihodnosti. Kraljeva zakonca se danes, ko Harryjeva babica praznuje 94. rojstni dan, še nista oglasila, a v Kaliforniji je trenutno še zgodaj (So kar devet ur za nami), zato bosta gotovo pristavila svoj lonček čestitkam, ki britanski kraljici že dežujejo od vsepovsod. 

Harryjev brat princ William je babici, kot je to v moderni kraljevi navadi, čestital že preko Instagrama. S soprogo Kate sta objavila fotografijo z monarhinjo z lanskoletne vrtne razstave Chelsea Flower Show, enega izmed kraljičinih najljubših dogodkov sezone.  

Elizabeta II. je še ena izmed oseb, ki bo zaradi novega koronavirusa letošnji rojstni dan primorana praznovati nekoliko drugače. Današnje slavje bo brez posebnosti, med drugim ne bo tradicionalne izstrelitve topovskih salv na različnih krajih po Londonu, je kraljica sporočila že prejšnji teden, saj se ji glede na trenutne razmere v državi to ne zdi primerno. Odpovedala je tudi že junijske uradne slovesnosti ob svojem rojstnem dnevu, gre pa za prvo tovrstno v 68-letni vladavini monarhinje.