Ustanoviteljica protestnega gibanja Petki za prihodnost Greta Thunberg, ki je spomladi na noge s podnebnim štrajkom dvignila cel svet, je čez noč postala veliko ime v okoljevarstvenih krogih. 16-letno Švedinjo jemljejo resno tako Združeni narodi kot mnogi svetovni voditelji, kar je bilo že vsega začetka njeno poslanstvo, da se na podnebne spremembe brez izgovorov odzove tudi politika. Greta, ki jo trenutno skrbijo strahotni požari na Aljaski in dejstvo, da je človeštvo letos prav danes (smo komaj na polovici 2019) izrabilo toliko naravnih virov, kolikor jih je Zemlja sposobna obnoviti v enem letu, bo o ukrepih proti podnebnim spremembam znova javno spregovorila na podnebnem vrhu ZN v New Yorku in na okvirni konvenciji ZN o podnebnih spremembah v Santiagu de Chile, pri tem pa se seveda postavlja veliko vprašanje. Koliko ogljičnega odtisa bo mlada aktivistka pustila s svojimi potovanji? 

A Greta je našla način, kako biti prijazen do okolja četudi slediš svojemu poslanstvu. Na pot do Velikega jabolka in nato naprej do prestolnice Čila se bo podala z regatno jadrnico, ki je opremljena s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami ter tako omogoča potovanje čez Atlantik brez ogljičnega odtisa. Švedinja je navdihujočo novico vsa vesela sporočila preko Twitterja, kjer je razložila, da jo je na krov povabila jadralna ekipa Malizia, ki 18,3 metre dolgo plovilo Malzia II. že opremlja za dolgo pot, med drugim bo jadro po Atlantskem oceanu nosilo Gretino sporočilo »Združimo moči z znanostjo.« 

Na podnebnem vrhu ZN Greto pričakujejo 23. septembra, najstnica pa se bo v New Yorku zglasila že prej, saj se želi med 20. in 27. septembrom udeležiti tamkajšnjih podnebnih protestov. Nato bo obiskala še Kanado in Mehiko, decembra pa pot končala v čilski prestolnici na okvirni konvenciji ZN. Za Greto bo to prvo potovanje v Severno in Južno Ameriko odkar je lani poleti začela tedenske proteste za ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. 

Na odpravo, ki lahko odvisno od morskih tokov, vetra in smeri poti traja tudi več tednov, se bo podala že avgusta, v šoli pa si bo vzela prosto. A njeni sledilci na Twitterju že komentirajo, naj ne pozabi, da se mora 10. decembra zglasiti nazaj v domovini, saj jo skoraj zagotovo čaka Nobelova nagrada za mir.