Vprašajte strokovnjaka

Gradbeno podjetje nam je po podpisu pogodbe zasolilo ceno

Z nekim gradbenim podjetjem smo podpisali pogodbo za gradnjo stanovanjske hiše. Gradnja je potekala v redu, vse dokler nam direktor podjetja ni sporočil, da bomo morali plačati za skoraj tretjino višjo ceno zaradi nekaterih nepredvidenih del. 

Ker se nam tako povišanje zdi pretirano, nas zanima, kako ravnati v tem primeru? Problematično je tudi to, da nas na nepredvidena dela podjetje ni opozorilo, zanje ni prejelo našega soglasja.  

Bralec

Zahtevaje ustrezno specifikacijo nepredvidenih del

Hvala za zanimivo postavljeno vprašanje glede problematike, ki je pri gradnjah precej pogosta. 

Gradbeno podjetje načeloma lahko poviša ceno zaradi nepredvidenih del, vendar pa morajo biti za to podani nekateri dodatni pogoji – predvsem lahko podjetje izvede samo tista nepredvidena dela, ki jih je bilo treba nujno opraviti, da bi bila zagotovljena stabilnost objekta, ali, da se prepreči škoda. Pomembno je torej predvsem to, da so taka dela dejansko nepričakovana – taka, ki jih je povzročila težja narava zemljišča, nepričakovana voda, ali kakšen drug izreden in nepričakovan dogodek.

Kar se tiče vašega soglasja pa velja, da lahko podjetje izvede nepredvidena dela tudi brez njega, a le pod pogojem, če si ga zaradi nujnosti del ni mogel preskrbeti. Vas pa mora o storjenih ukrepih v zvezi z nepredvidenimi deli nemudoma obvestiti. 

Ker mora gradbeno podjetje pri gradnji delati strokovno, v skladu s standardom dobrega strokovnjaka, velja, da tista dela, ki bi jih podjetje glede na poznavanje stroke moralo predvideti, nimajo narave nepredvidenih del in torej zaradi njih podjetje ne more povišati cene.

Bistveno je torej, ali je šlo v vašem primeru zares za nujna nepredvidena dela, ali ne. Če je gradbeno podjetje nepredvidena dela izvedlo upravičeno, lahko od vas zahteva pravično plačilo. Kaj je pravično plačilo, se sicer presoja od primera do primera. Če vam je ceno povečalo za skoraj tretjino, predlagam, da zahtevate, naj vam pripravi ustrezno specifikacijo nepredvidenih del, iz katere bo razvidno, ali gre za upravičeno povišanje cene ali ne. V vsakem primeru pa lahko tudi odstopite od pogodbe, če bi morala biti zaradi teh del dogovorjena cena precej višja.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE