Lase cenijo skorajda vse kulture na svetu. So simbol nečimrnosti, varnosti, čutnosti, spolne privlačnosti in mladosti. V mnogo kulturah jih ženske ne smejo kazati zunaj doma, še najmanjši pramen si morajo  skriti pod ruto. Premožnejši moški zapravijo na tisoče tolarjev in prestanejo boleče operacije zgolj zato, da bi nadomestili umrle lasne  folikle. Nedvomno so lasje pomemben simbol v sanjah. Pomenijo fizično in duhovno moč. Predstavljajo lahko naše misli, znanje, razum. Beli ali sivi lasje simbolizirajo starost in modrost, medtem ko telesne dlake  pomenijo zaščito in toploto. Obilno lasišče simbolizira spolno moč in predvsem moško seksualnost. Odrezani lasje so torej enako kastraciji. V  mnogo kulturah jih povezujejo z duhovnostjo. Nekateri domorodci  verjamejo, da je duša v laseh. Tako bi striženje las lahko pomenilo tudi  željo po ponovni združitvi z zemljo oziroma s svojo duhovno potjo. Izguba las v sanjah lahko izraža strah pred staranjem ali nesprejetostjo v  družbi. Ko se boste sami lotevali razvozlavanja sanj, jih poskušajte povezati z dogodki iz vsakdanjika.
Znanka mi je pred dnevi zaupala zanimivo izkušnjo. Sanjalo se ji je, da  je sorodnici, s katero sta bili nekoč v izjemno slabih odnosih – znanka  je pogosto tarnala, da se ne more znebiti njenega negativnega vpliva – popolnoma mirno ostrigla lase čisto na kratko, jih brez občutka slabe  vesti vrgla na tla ter odkorakala stran. Ko sva tako premlevali, kaj bi to lahko pomenilo, je spoznala, da je naredila korak naprej. V zadnjih mesecih se je namreč zelo trudila, da bi se od sorodnice oddaljila ter  poskušala sama nadzorovati svoje življenje. Ker lasje predstavljajo moč,  odrezani pa njen primanjkljaj, je spoznala, da slabega vpliva ni več ter da se je osvobodila. Védenje so ji ponudile sanje.

Striženje je izguba moči

Izguba las ali nenaden nastanek plešavosti se pogosto pojavljata v sanjah. Nedvomno izražata strah pred izgubo privlačnosti in že omenjene spolne moči. Nasilno britje simbolizira strah pred nezmožnostjo oplojevanja. Tudi če oseba v realnem življenju ne kaže znake plešavosti, lahko zaradi  strahu pred prvimi gubami pogosto sanja gologlavost. Ena od mogočih razlag izgube las pa je občutek neizbežnosti resne bolezni. In če je sivo lasišče strah pred staranjem, je siva brada simbol modrosti in visoke starosti. Sanje o gosti bradi pa naznanjajo mladost in moškost.

Spominjam se svojih otroških sanj, ko sem se prepotena zbudila v strahu, da so mi ponoči odrezali čop, a se razveselila ob spoznanju, da so bile samo sanje. Striženje las, izguba moči, kaže tudi na to, da te drugi želi zatreti, lahko pa dejanje predstavlja tudi občutek podrejenosti. Najbrž  sem se takrat počutila precej nemočno in zadušljivo, kar otroci in mladostniki med odraščanjem pogosto doživljajo.

Nova pričeska, večja moč

Če se nam sanja, da nam lasje plapolajo v vetru, to pomeni svobodo in izgubo vseh zadržkov in omejitev. Pravijo tudi, da takšne sanje nakazujejo, naj spustimo zavore in se preprosto nehamo obremenjevati s stvarmi, ki jih ne zmoremo nadzorovati.
Pogosto gremo k frizerju, kadar želimo spremeniti svojo podobo. In ko očedeni stopimo iz salona, se nam dvigne samozavest in izboljša mnenje o samopodobi. Tako tudi preobrazba v sanjah nakazuje, da je treba v življenju morda kaj spremeniti, da se je morda treba zazreti v življenje in se vprašati, kaj bi bilo lahko drugače in bolje. Mogoče je čas, da si sprememb ne samo želite, temveč zanje tudi kaj naredite. Nedvomno nam lasje ogromno pomenijo. To lahko ugotovimo tudi po obilici izdelkov zanje, ki nam jih ponujajo na tržišču. Moški in ženske si v lasišče vneto utirajo preparate za bujnejšo grivo. Velikokrat pa se nam zgodi, da nam slaba pričeska pokvari prav ves dan. Lasje gor ali dol, še imate varno spravljen prvi koder svojega otroka?