85-letni upokojeni ginekolog Eduardo Vela, ki je bil obravnavan v prvem primeru razvpitega škandala kraje dojenčkov med diktaturo generala Francisca Franca, je bil spoznan za krivega, a sodišče ga ne bo obsodilo. Primer, ki je le eden izmed mnogih grozovitih dejanj nasilnega razdiranja družin omenjene diktature, je namreč zastaral. 


General Francisco Franco je Španiji z železno roko vladal od 1939 kar 36 let. Foto: AFP


Vela je v času diktature generala Franca delal v nekdanji bolnišnici San Ramon v Madridu. Sodišče je potrdilo obtožnico, da je leta 1969 danes 49-letno Ines Madrigal ob rojstvu odvzel biološki materi, jo dal v nezakonito posvojitev ter ponaredil njen rojstni list. Obtožnica ga je bremenila ponarejanja uradnih dokumentov, nezakonite posvojitve, nezakonitega pridržanja in potrditve neobstoječega rojstva, tožilstvo pa je zanj zahtevalo 11-letno zaporno kazen. Ker pa je Ines že leta 1987 postala polnoletna, je primer o kraji otroka zastaral. 


Ines Madrigal je le ena izmed več kot 300 tisočih otrok, ki so jih v času diktature generala Franca ukradli biološkim staršem in jih namestili v družine vplivnih konservativcev. Foto: Reuters


Ginekolog, ki je slepo in ubogljivo izpolnjeval izprijene ukaze Francovega diktata, se bo tako izognil kazni, podobne izide pa lahko pričakuje še na tisoče drugih primerov otrok, ki so bili med letom 1939 in 1987 oropani bioloških staršev, drugačnega družinskega okolja in otroštva. Danes so namreč vsi preživeli že zdavnaj polnoletni.  


Vir: BBC


V samo 36 letih režima generala Franca, ki je Španiji z železno roko vladal od konca španske državljanske vojne leta 1939 do svoje smrti leta 1975, je bilo ugrabljenih kar 300 tisoč otrok, je oktobra 2011 razkril BBC-jev dokumentarec This World: Spain’s Stolen Babies. Tarče so bili otroci nasprotnikov režima, revnih staršev ali rojene v nezakonski zvezi, številni zdravniki, medicinske sestre, redovnice in duhovniki, ki so bili vpleteni v te tihe kraje, pa so otroke staršem odvzeli pod pretvezo, da je njihov novorojenec umrl ob rojstvu ali nekaj ur po njem. V prepričanju, da bo imel boljše življenje v vplivni, konservativni in predani katoliški družini, so ga nato dali v posvojitev, praksa pa se je nadaljevala celo več kot deset let po Francovi smrti. Šele leta 1987 so v Španiji sprejeli zakon, ki je postopek posvojitve omejil.