Italijanska igralka Asia Argento ima za seboj napornih nekaj dni. Pričelo se je v nedeljo, ko je ameriški časnik New York Times objavil dokumente, ki vsebujejo obtožbe igralca in glasbenika Jimmyja Bennetta, da ga je Argentova po tem, ko sta leta 2004 sodelovala pri snemanju filma The Heart is Deceitful Above All Things, v katerem je upodobil njenega sina, leta 2013 spolno napadla v hotelski sobi v Kaliforniji. On je bil takrat star komaj 17 let, ona pa 37. Med dokumenti je tudi fotografija, na kateri skupaj do pasu gola ležita na hotelski postelji, ter sporazum, ki dokazuje, da sta se igralka in igralec v poravnavi dogovorila, da mu ona v zameno za njegov molk plača 380.000 dolarjev (330.000 evrov). 


Vir: TMZ

42-letna Argentova je po tej objavi dala izjavo za javnost v kateri je popolnoma zanikala dogodek v hotelski sobi. Dejala je, da je zgodba »absolutno neresnična«, da z mladim igralcem nikoli ni imela nikakršnih spolnih stikov in da se je njuno nekajletno prijateljstvo končalo, ko je on od nje, po tem, ko je javno spregovorila o svoji zlorabi s strani filmskega mogotca Harveyja Weinsteina (ta naj bi jo leta 1997 posilil na filmskem festivalu v Cannessu), nenadoma pričel zahtevati denar. Da mu je omenjeno vsoto plačala, italijanska igralka ni zanikala. Zatrdila je, da ju je njen partner, sedaj pokojni kuharski zvezdnik Anthony Bourdain, želel obvarovati pred negativno publiciteto, zato sta Bennettu, ki naj bi se po njenih besedah soočal s finančnimi težavami, plača velikodušen znesek. A že nekaj dni kasneje so njene besede postavljene na laž. Portal TMZ je včeraj namreč objavil telefonska sporočila, ki si jih je Argentova izmenjala z enim izmed svojih prijateljev. Iz njih je jasno razvidno, da izjava, ki jo je igralka po New York Timesovi objavi dala za javnost, ni iskrena. Argentova namreč v sporočilih jasno zapiše: »Spala sem z njim in bilo je čudno. Nisem vedela, da je bil mladoleten, dokler nisem dobila obvestila.« O dokumentih, ki jih je razkril časopis pa pravi: »Javnost ve le to, kar je napisal NYT. Kar je le ena stran. Dokument. Pohoten otrok me je naskočil.« Potem nadaljuje še, da bo poskušala svojo plat zgodbe preko zaupanja vrednega prijatelja predati britanskemu časniku Guardian, če to ne uspe in izgubi naklonjenost filmske industrije, pa se bo odselila v Afriko ali Amazonski pragozd. 


Vir: TMZ


Sedaj se je oglasil danes 22-letni Bennet, ki je za Hollywood Reporter povedal, da je grenak spomin na dogodek obudilo vihranje Argentove, ki se je oktobra lani na čelu boja proti Weinsteinu predstavljala kot ena njegovih številnih žrtev. Razložil je, zakaj je sprva molčal o pripetljaju: »Ko se je zgodil incident, sem bil mladoleten. Poskušal sem najti pravice zase, kakor sem vedel in znal. Nisem pa bil pripravljen na to, da bo zgodba tako hitro pricurljala v javnost,« in povedal: »Prepričan sem bil, da ljudje ne bodo razumeli, kako se je ob dogajanju v sobi počutil mladoletnik.« Danes trdi, da mu je dogodek pustil psihične posledice, a da bi sedaj to rad dokončno predelal: »Rad bi pozabil na to obdobje, šel naprej. A ne več v tišini.« Mnenja javnosti o tem, kdo je kriv in kaj je prav ter kaj narobe, se sedaj delijo in gotovo se bodo še nekaj dni, če ne celo tednov. A najpomembnejše sporočilo godlje, ki, kot so pred meseci Weinsteinova, pa Spaceyjeva in še mnoge druge, pridobiva na razsežnosti, morda ni kazanje s prstom na krivca in pomilovanje brezmadežne žrtve. Podporniki gibanj #MeToo, ki je prisotno tudi v Sloveniji pod oznako #JazTudi, bi morali dozoreti do te mere, da prepoznajo, da se žrtve ne delijo na dobre in slabe, na ženske in moške. Razpredanje o podrobnosti vsakega primera tako ni bistvo družbene debate, ki bi jo v tem trenutku morali imeti. Kot je na Twitterju zapisala ustanoviteljica gibanja #MeToo: »Ne obstaja le en način, kako biti povzročitelj spornega dejanja.... kot tudi ne obstaja le nedolžna oblika žrtve. Spolno nasilje se rodi iz moči in privilegijev.« Družbena struktura in odnosi, ki jih gradi, so torej tisti, ki so problematični in o spremembi katerih bi morali razmišljati. Ko igralka, kot je Asia Argento, osebo, ki je ob spolni interakciji čutila drugačne posledice kot ona, utiša z denarjem, kasneje pa njene besede označi za laž, ne odreagira nič drugače kot Weinsteini, Donaldi Trumpi in Billi Cosbyji tega sveta. Njena lastna bridka izkušnja z zlorabo bi ji lahko bila v poduk, da tudi besede, tako kot dejanja, na ljudeh puščajo posledice. Te pa slej ko prej privrejo na dan in zahtevajo v prvi vrsti opravičilo.