Finska vlada se je odzvala na poročanje medijev, da je premierka Sanna Marin napovedala uvedbo skrajšanega delovnega tedna, ki naj bi bil obsegal samo 24 ur (4 dni na teden po 6 ur). Kot so pojasnili, so bile besede 34-letne premierke napačno interpretirane. V programu vlade namreč ni določeno, da bodo krajšali delovni teden, vseeno pa o tem razmišljajo.

Mama enega otroka sicer vodi levo-sredinsko koalicijo, v kateri so na vodilnih mestih ženske – tri od teh so mlajše od 35 let. 

Preberite še: Na Novi Zelandiji delajo samo štiri dni na teden 

Bolj kot nova politika je to »neka vizija za prihodnost«, so pojasnili v premierkini stranki.

Marinova je kot ministrica za transport in komunikacijo pred meseci podprla idejo o skrajšnem delovnem tednu. »Štiri delovni dnevi in šesturni delavniki. Zakaj to ne bi mogel biti naslednji korak? Je osemurni delovnik res ultimativna resnica. Morda pa je to nov korak v naših delovnih letih,« je takrat dejala Marinova. »Krajši delovni teden se morda danes zdi utopičen, v prihodnosti pa še kako izvedljiv,« je še takrat dodala.


V sosednji Švedski so leta 2015 ponekod preizkusili šesturni delovnik in ugotovili, da so bili zaposleni bolj zadovoljni, imeli višji zaslužek in so bili na delu bolj produktivni. Novembra lani je japonski Microsoft preizkusil tridnevni delovni teden. Njihova produktivnost se je zvišala za neverjetnih 39,9 odstotka.