Vprašajte strokovnjaka

Fant se je popolnoma spremenil, raje sem s prijateljicami kot z njim

Moj fant se je popolnoma spremenil. Zdi se mi kot, da ni več ista oseba kot pred petimi leti, ko sva se spoznala. Imela sva toliko skupnega. Ujemala sva se prav v vsem. Vedno sem trdila, da je moja duša dvojčica. Dve leti tudi živiva skupaj v najetem stanovanju. V zadnjem letu sva diplomirala. On je že zaposlen, jaz delam priložnostno. Časa imava zdaj nekoliko več, jaz pa sem vse bolj nezadovoljna. Oboji starši pričakujejo, da se bova poročila in vrnila v domače mesto. Tega si sploh ne želim. Vedno bolj se zavedam praznine v najinem odnosu. Tisto, kar naju je nekoč povezovalo, je izginilo, moj fant je postal povsem drugačen. Popolnoma ga je okupiralo njegovo strokovno delo in šport, s katerim se ukvarja zadnje čase in je izrazito moški. Pri tem sem izključena. Pogovori so možni le o teh dveh temah. Nič drugega ga več ne zanima. Kam je izginil tisti fant, ki je bil poln interesov in ga je zanimalo vse, kar se je dogajalo okrog njega? Ko sva sama, pogosto molčiva, vsak s svojimi mislimi. Nimava več skupne družbe, ker pravi, da se njemu to ne da več. Začela sem se zavedati, da sem raje s prijateljicami kot z njim. V njihovi družbi sem sproščena, vesela, zadovoljna. S fantom pa sem zamorjena. Kaj se dogaja? Kaj mi svetujete?

Edita

Pravi motiv za skupno življenje je vedno ljubezen

Vaše pismo je bilo zelo obširno, zato sem ga morala precej skrajšati. Mislim, da sem izluščila bistveno, kar ste želeli povedati. Spreminjamo se vsi, vse življenje, to je dejstvo. V nekaterih življenjskih obdobjih je to bolj izrazito, v drugih manj. Mnogo ljudi tega ne opazi, ker o tem sploh ne razmišljajo. Nekateri, tisti, ki delajo pri sebi, pa se trudijo prav v tej smeri; spremeniti sebe, svoje vedenjske vzorce, tiste, ki so ovira na poti do kakovostnejših medosebnih odnosov in večjega zadovoljstva v življenju.

Vidva sta se srečala ob koncu adolescentnega obdobja, za katero je značilen poudarjen razvoj osebnostnih lastnosti. To obdobje je pri moškem spolu lahko precej dolgo in se zavleče v pozna dvajseta leta življenja. Vaš fant se je spremenil, zagotovo pa ste se v tem obdobju spremenili tudi vi. V začetku vajine zveze sta bila močno zaljubljena in živela sta kot v sanjah. Zaljubljenci živijo v iluziji, da bo trajalo večno. V zanosu izgubijo stik z realnostjo in svojega partnerja in zvezo vidijo kot idealno.

Ko čar novega zbledi in se privlačnost malo ohladi, je čas za odnos zrele ljubezni. Včasih se to zgodi, včasih tudi ne. Partnerja se lahko hitro znajdeta v konfliktih, ki povzročijo razdor zveze, ali pa še dolgo neuspešno skupaj vegetirata. Čustveno življenje je še vedno zagonetno. Zgodi se, da poznamo par, ki naj bi po vseh lastnostih, ki ju povezujejo, ustvaril globok čustveni odnos in s tem zdravo in dolgotrajno zvezo, a se to ne zgodi. Lahko se naučimo prepoznavati čustva in z njimi ravnati, dejstvo pa je, da jim ne moremo ukazovati.

Vaju ni zbližala le bežna privlačnost, imela sta mnogo skupnega, kar je bogatilo vajin odnos. V obdobju, kar sta skupaj, pa sta se oba še intenzivno osebnostno razvijala in spreminjala. Kot kaže, je šel vajin razvoj v nasprotnih si smereh. Vi ste poglobili svoje vsestranske interese, fant je odkril področje, ki ga je popolnoma zasvojilo in zožilo njegov svet.

Svetujem vam odkrit pogovor s fantom, a brez vsakega obtoževanja. Povejte mu, kako doživljate vajin odnos. Povejte mu vse, kar ste napisali tudi meni. Strinjam se z vami, da nima smisla vztrajati, če do fanta ničesar več ne čutite in se vam zdi kot tujec. V tem primeru je čas za prekinitev zveze. Zelo dobro je, da se tega zavedate. Nekateri vztrajajo v zvezah iz železne navade, iz občutka dolžnosti do partnerja ali staršev, iz materialnih vzrokov in iz podobnih zgrešenih motivov. Pravi motiv za skupno življenje pa je vedno ljubezen. To je temelj, in če ga ni, se vsaka zgradba prej ali slej sesuje. Čez čas si boste poiskali novega partnerja, s katerim bosta imela enake življenjske cilje in željo po otrocih in družini. Potrudite se in uresničite, kar si želite.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE