Potica

Eno testo, dva nadeva

Slovenskih praznikov ni, brez dobre potice. Janja Štrumbelj je pomanjšala slovensko klasiko in miniaturnim tradicionalnim poticam nadela domiselno ime LePotica. Naj presenetijo povabljence tudi za vašo praznično mizo.

Sestavine

  • TESTO:
  • 300 g moke
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 0,3 žličke soli
  • 1 ščep naribane lupine biolimone
  • pol žlice ruma
  • 125 ml mleka
  • pol kocke kvasa
  • 60 g masla
  • OREHOV NADEV:
  • 350 g zmletih orehov
  • 90 ml mleka
  • 80 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 ščep naribane lupine biolimone
  • 1 žlica ruma
  • 1 ščep cimeta
  • 1 ščep soli
  • 1 jajce
  • 1 žlica kisle smetane
  • MAKOV NADEV:
  • 180 g zmletega maka
  • 240 ml mleka
  • 30 g masla
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 rumenjak
  • 30 g drobtin
  • pol žličke cimeta
  • 1 ščep naribane lupine biolimone
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica kisle smetane
  • 30 g kristalnega sladkorja

Priprava

  1. 1V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo.
  2. 2Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
  3. 3Moko presejemo v skledo.
  4. 4Rumenjake razžvrkljamo in jim dodamo preostali sladkor, dišave in sol.
  5. 5V preostalem mlačnem mleku raztopimo maslo, prilijemo k rumenjakom in dobro premešamo.
  6. 6Moki prilijemo kvas in premešamo.
  7. 7Prilijemo jajčno mešanico in vse skupaj s kuhalnico zmešamo v testo.
  8. 8Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode.
  9. 9Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja za enkratno količino.
  10. 10Sedaj pripravimo oba nadeva.
  11. 11Orehe prelijemo z vročim mlekom, premešamo in pustimo, da se ohladijo. Postopoma dodamo vse sestavine razen jajca in smetane ter dobro premešamo.
  12. 12Primešamo razžvrkljano jajce in na koncu še kislo smetano. Če je nadev pregost, lahko dodamo še malo kisle smetane.
  13. 13Mak stresemo v vrelo mleko in ga med mešanjem kuhamo 5 minut. Nato ga odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
  14. 14Maslo in sladkor v prahu stepemo v gladko kremo. Dodamo rumenjak in stepamo toliko časa, da nastane rahla, bledo rumena krema.
  15. 15Kremi primešamo mak, drobtine in dišave. Dodamo kislo smetano in dobro premešamo. Na koncu v nadev vmešamo še kristalni sladkor.
  16. 16Ko testo naraste, ga zvrnemo na pomokan prt ali desko in ga razvaljamo.
  17. 17Za približno 18 potičk premera 6–7 cm testo in izbrani nadev razdelimo na tretjine.
  18. 18Eno tretjino testa razvaljamo 1–2 mm na tanko, v pravokotnik, ki naj bo dolg približno 40 cm.
  19. 19Pravokotnik po dolgem prerežemo na pol, da dobimo dva trakova testa.
  20. 20Oba trakova tanko premažemo z nadevom in vsakega posebej zvijemo.
  21. 21Vsak zvitek razrežemo na tri enako dolge dele in jih položimo v silikonske modelčke.
  22. 22Enako pripravimo preostali dve tretjini testa in nadeva.
  23. 23Potičke pečemo približno 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C.
  24. 24Pečene takoj zvrnemo iz modelčkov in še vroče popršimo z mrzlo vodo, da dobijo zlato rjavo barvo.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE