Muzej je pozlačeno krsto iz ptolemajskega obdobja, ki je trajalo od 150 do 50 pr. n. št., artefakt pa je iz 1. stoletja pr. n. št., kupil julija leta 2017 od pariškega trgovca. MET je za dragocenost odštel štiri milijone dolarjev, a se je nazadnje izkazalo, da so antropomorfni sarkofag kupili s ponarejeno dokumentacijo.

Izvršni direktor MET Daniel Weiss se je v izjavi za javnost prejšnji teden opravičil Egiptu in tamkajšnjemu ministru za umetnine starega veka Khaledu al Ananiju. Iz muzeja so še sporočili, da bodo preverili vse možnosti za nadomestitev stroškov za nakup sarkofaga, raziskali celotno ozadje dogajanja, prav tako pa so se zavezali, da bodo poskrbeli, da bo pravici zadoščeno, in da se bodo v prihodnje izognili nezakonitemu trgovanju s kulturno dediščino.

Pozlačeni sarkofag je bil osrednji eksponat velike razstave, ki so jo v muzeju odprli julija, z drugimi eksponati pa je postavitev ponazarjala vlogo svečenika Nedjemankha, ki mu je pripadala krsta. Gre za visokega svečenika staroegipčanskega boga z ovnovo glavo. Sarkofag si je od lanskega poletja tako ogledalo skoraj pol milijona obiskovalcev.