Strokovnjak svetuje:

Duhovnikova zaupnost

Imam hčerko, ki je dijakinja zadnjega letnika gimnazije. Že pred časom so se pri njej začele pojavljati določene psihološke težave, ki so se kazale v umikanju v svoj svet, zavračanju hrane, zadirčnosti. Hčerki sem predlagala obisk psihologa, a me je jezno zavrnila. Namesto tega je poiskala pomoč duhovnika v naši lokalni cerkvi. Nismo verna družina, zato me je njen obisk pri duhovniku presenetil. No, nič pa nisem imela proti, če ji bo le pomagal, sem si mislila. Očitno mu je povedala marsikaj, kar je skrivala pred vsemi nami, tudi podatke o svojem (očitno zelo živahnem) spolnem življenju. Problem je nastal, ker duhovnik njene zgodbe očitno ni znal zadržati zase, tako da zdaj vsi v našem kraju vedo, da je hčerka »lahkotnica, ki gre z vsakim«. S tem je našo družino zelo osramotil in vas sprašujem, ali lahko zoper njega sprožimo kakšne sodne postopke.

Bralka iz okolice Ljubljane

Najprej poskrbite za zdravje hčerke, potem razmišljajte o ukrepih zoper duhovnika

Vaše vprašanje me je presenetilo. V situaciji, v kakršni se je znašla vaša hčerka, bi morali misliti predvsem na to, kako ji pomagati iz duševnih stisk, v katerih se je znašla, in v to usmeriti vso svojo energijo.

Strah pred sramoto pa je – oprostite izrazu – tipičen problem malomeščanov, ki jim je pomembnejša njihova izumetničena javna podoba kot lastno (duševno) zdravje in osebno zadovoljstvo.

To, kaj si mislijo sosedje in krajani, bi morala biti v dani situaciji res vaša zadnja skrb.

S tem pa seveda nočem reči, da zoper duhovnika ne ukrepajte. Če je to, kar pravite, res (težko pa boste to dokazali), gre za zelo žalosten primer, saj bi morali biti prav duhovniki zadnji braniki etičnosti in – še posebno v manjših krajih – prvi, ki bi morali zaščititi spovednike, ki jim zaupajo svoje najgloblje skrivnosti.

Duhovnikovo ravnanje je tudi protipravno in bi bilo lahko kaznivo dejanje v skladu s 142. členom Kazenskega zakonika (KZ-1).

Ta zakonska norma namreč določa, da se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta, če duhovnik neupravičeno izda skrivnost, za katero je izvedel pri opravljanju svojega poklica. Pregon se začne na zasebno tožbo.

Obstaja sicer izjema, da se duhovnika ne kaznuje, če bi izdal skrivnost zaradi splošne koristi ali upravičenega interesa javnosti ali zaradi koristi koga drugega, če je ta korist večja kakor ohranitev skrivnosti ali če je z zakonom določena odveza dolžnosti varovanja skrivnosti.

Vendar pa gre tu za druge primere (denimo za izdajo kaznivega dejanja ali pa za izdajo namere, da se pripravlja kaznivo dejanje).

V vašem primeru seveda ne gre za to. Lahko celo rečem, da je duhovnikova krivda še toliko večja, saj je izigral zaupanje mladega človeka v duševni stiski, zato je ukrepanje primerno.

Vam pa še enkrat polagam na srce, najprej poskrbite za zdravje hčerke, ki potrebuje pomoč takoj, in razmišljajte o ukrepih zoper duhovnika kasneje.

To je namreč tu bistveno manj pomembno. 

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE