Za nagrado se je potegovalo pet finalistov, In ljubezen tudi Draga Jančarja, Sveti boj Vlada Žabota, Vse moje Amerike Štefana Kardoša, Gramoz Florjana Lipuša ter Starec in jaz Sarivala Sosiča. Strokovno žirijo je prepričal Drago Jančar s svojim enajstim romanom, ki prepleta zgodbe treh ljudi, ki jih je ključno zaznamovala in zlomila druga svetovna vojna. Misel, ki dobro povzema bistvo romana je, da vojna premaga vse, tudi ljubezen in poezijo. Večkratni kresnikov nominiranec Jančar je nagrado časopisne hiše Delo prejel že trikrat poperj, nazadnje leta 2011 za roman To noč sem jo videl. 


Letošnjih pet finalistov za kresnika Drago Jančar, Štefan Kardoš, Florjan Lipuš, Sarival Sosič in Vlado Žabot.


Štiričlanska žirija, ki jo vodi dr. Tone Smolej, profesor z Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, v njej pa sodelujejo še Tina Vrščaj, pisateljica in literarna kritičarka, Tina Kozin, pesnica in novinarka kulturne redakcije nacionalnega radia, ter dr. Alen Albin Širca, asistent na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo, je bila letos enaka kot lani, ko je kresnika prejel Goran Vojnović za roman Figa. 


Odgovorni urednik Dela Uroš Urbas


Podelitev je že tradicionalno potekala pod milim nebom na Cankarjevem vrhu na Rožniku, vodila pa jo je Blažka Müller Pograjc, ki je nosila belo kreacijo Ane Štucin, študentke magistrskega študija Oblikovanje tekstilij in oblačil, predstavljeno tudi na letošnjem Ljubljana Fashion Weeku. 


Prireditev je povezovala Blažka Müller Pograjc.


Glasbeni uvod, jedro in zaključek je zapel ženski pevski zbor Carmen manet, zmagovalec Evrovizijskega zbora leta 2017. Predstavitve vseh petih romanov pa so z glasbenimi točkami uprizorili glasbeni mojstri, kot so skupina Same babe, Počeni škafi, Malunca ter Teo Collori in Momento Cigano. 


Zbor Carmen manet