Dr. Smita Naram: Včasih je treba ljudem tudi kaj odpustiti in pozabiti

V Mumbaju, enem največjih mest na svetu, se sonce pomika proti zatonu, ko vstopim v pisarno doktorice ajurvedske medicine, herbalistke in direktorice klinike Ayushakti Ayurved. Dr. Smita Naram je videti še mlajša kot pred sedmimi leti, ko sva se pogovarjali prvič. Pritegne s svojo lepoto, pristnostjo in velikodušnim širjenjem poznavanja ajurvede. Od leta 1987, ko sta z možem Pankajem Naramom ustanovila svojo prvo kliniko v Mumbaju, prihajajo k njima ljudje z vsega sveta, ki se med drugim želijo naučiti njune posebne umetnosti branja srčnega utripa. Iz njunega poučevanja je vzniknilo 200 ajurvedskih centrov po vsem svetu, od tega kar sto v Evropi. »Ajurveda ima velike možnosti pomagati človeštvu,« pravi izmojstrena bralka srčnega utripa, predavateljica, vodja številnih kliničnih raziskav ter avtorica dela Vaše zdravje je v vaših rokah.

Kaj vas je prepričalo, da ste se začeli ukvarjati z ajurvedo?

Številni moji sorodniki so bili ajurvedski zdravniki in 200 let zdravili z njo v vasi 200 kilometrov iz Mumbaja. Tudi mene so, vendar me je oče, ko me je pri desetih letih nenadoma začel boleti želodec tako strahotno, da sem se zvijala po tleh, peljal k zdravniku. Zdravnik je rekel, da me bodo operirali, če bolečina ne bo popustila v 24 urah. Očetu je brat svetoval domača zdravila in klistir. Zdelo se mi je, da umiram, takoj po klistirju pa je bolečina izginila. Ajurveda me tedaj ni zanimala, a se tega spomnim še danes. Za njen študij me je navdušil moj mož dr. Pankaj, ki takrat še ni bil ne zdravnik in ne moj mož, bil pa je dober prijatelj. Umetnosti branja srčnega utripa se je naučil od tibetanskega meniha Ramdasa, česar je potem naučil mene. Od njega sva prejela znanje, kako ugotoviti neuravnovešenost doš (tri doše, vata, pita, kapha, so trije osnovni principi ali tipi iz petih zemeljskih elementov. Kombinacija etra in zraka sestavlja telesni tip, imenovan vata. Ognjeni princip ali pita sestavljata ogenj in voda, zemeljskega ali tip kapha pa zemlja in voda), določiti, kje v telesu se zadržujejo toksini in kako jih odstraniti. Znanje pančakarme (razstrupljevalna metoda) sem tri leta praktično izpopolnjevala na ajurvedski fakulteti pri izjemnem profesorju. Leta 1986 sem dokončala še študij farmacije in poslovanja, potem pa sva z možem odprla ajurvedsko kliniko.

Iz srčnega utripa je mogoče ugotoviti marsikaj: bolezni iz preteklosti, sedanje in predvideti, kaj nekoga čaka v prihodnosti. Bolezen se zgodi zaradi neuravnovešenih doš, presežka toksinov, podhranjenih ali preveč nahranjenih tkiv, blokiranih telesnih sistemov. A ko zasučemo, kar je šlo izvorno narobe, se zdravje vrne. 

Nanjo so kmalu začeli prihajati zdravniki od vsepovsod, da bi se naučili vajine umetnosti branja srčnega utripa.

Na začetku je bilo težko. Najino branje srčnega utripa ima malo skupnega s klasično ajurvedo in nisva ga pridobila formalno. Prva leta so se zdravniki od naju učili prek izkušenj z opazovanjem. Potem je leta 2005 prišel zdravnik z Zahoda, ki je želel vedeti vse: kako vem to in ono, kako to čutim, zakaj tako čutim … Zdelo se mi je, da mi bo izpil možgane. (smeh) Imel je jasna vprašanja in pogovarjali smo se temeljito. Takrat sem oblikovala temelje tega, kar danes poučujem skoraj 200 ljudi po svetu. Poučevanje je sistematično, študentje pa morajo imeti tudi veliko praktičnih izkušenj. V srčnem utripu preverjam, kako so uravnotežene doše vata, pita, kapha in v katero smer se premika vata, saj v tisti del telesa prenaša toksine. Če so v telesu toksini, raziščem, kako deluje prebavni sistem. Potem pogledam tkiva, ali imajo nečistoče in ali so pravilno nahranjena. Nazadnje pridejo na vrsto srotas. Ajurveda loči 13 fizičnih sistemov, ki izvajajo različne funkcije, denimo prebavni, izločevalni. V srčnem utripu znam zaznati spremembe in ugotoviti, kateri sistem ni pretočen.

Preberite še: Nasvete dr. Smite Naram, kako si lahko z ajurvedo pomagamo sami doma.

Bolezni znate diagnosticirati natančno in pravilno. Številni pacienti menijo, da so vaše ugotovitve izjemne.

Obiskalo me je že 300.000 ljudi, kar me mojstri. Denimo, nedavno sem pri neki ženski ugotovila revmatizem, nato so zdravniki potrdili mojo diagnozo. Pri drugi sem odkrila, da ima začetek KOPB, in izkazalo se je, da je res. Na naši kliniki v Mumbaju je trenutno gospod iz Nemčije, ki ima težave z jetri. Rekla sem mu, da je njegova bolezen avtoimunska, česar mu kljub številnim zdravniškim preiskavam ni povedal še nihče. Zdravniški test je potrdil mojo diagnozo. Celo moji študentje znajo ugotoviti 60–70 odstotkov tega, kar vidim jaz. Iz srčnega utripa je mogoče ugotoviti marsikaj: bolezni iz preteklosti, sedanje in predvideti, kaj nekoga čaka v prihodnosti. Bolezen se zgodi zaradi neuravnovešenih doš, presežka toksinov, podhranjenih ali preveč nahranjenih tkiv, blokiranih telesnih sistemov. A ko zasučemo, kar je šlo izvorno narobe, se zdravje vrne. S pravilno dieto, življenjskim slogom in zeliščnimi formulami lahko ajurveda pomaga pri številnih kroničnih težavah, denimo artritisu, krvnem pritisku, kožnih ter dihalnih boleznih, neplodnosti, prepreči lahko celo vrnitev raka, ter pri drugih boleznih, za katere konvencionalna medicina nima odgovorov.

Vsakič, ko v konvencionalni medicini odkrijejo kaj novega, se izkaže, da je to v ajurvedi že znano. Menim, da sploh ne vedo, česa vsega ne vedo. Ajurveda je zame mati znanosti. Denimo, teorija o kromosomih, genih in dedovanju je bila zapisana že pred 5000 leti. 

Kaj menite o dognanjih konvencionalne medicine?

Konvencionalna medicina je zelo učinkovita pri urgentnih primerih, nesrečah, infekcijah, operacijah, vendar je pri boleznih usmerjena v lajšanje simptomov, medtem ko se ajurveda osredotoča na razreševanje vzrokov bolezni. Vsakič, ko v konvencionalni medicini odkrijejo kaj novega, se izkaže, da je to v ajurvedi že znano. Menim, da sploh ne vedo, česa vsega ne vedo. (nasmešek) Ajurveda je zame mati znanosti. Denimo, teorija o kromosomih, genih in dedovanju je bila zapisana že pred 5000 leti. Zapisi se do podrobnosti ujemajo z dognanji moderne medicine, le da so imena sanskrtska. Pred 2500 leti je bilo zapisano tudi že o kirurških posegih, denimo, kaj je treba sterilizirati, da med operacijo in po njej preprečimo okužbo, ali s kakšno nitjo je treba šivati notranje organe, da se sčasoma razgradi. Moderna medicina je potrebovala 50 let, da je ugotovila, zakaj so pacienti po operacijah umirali. Podobnih primerov je več. Ne vem, kako so vse to vedeli. Morda so imeli instrumente, ki so se do danes izgubili, ali pa izjemne meditativne vpoglede v mikrosvet. Vsekakor so bili v tem znanju pred našim časom.

Rekli ste, da ima vaša umetnost branja srčnega utripa malo skupnega s klasično ajurvedo. V čem se vaša ajurveda še razlikuje od drugih?

Na začetku smo uporabljali klasične ajurvedske formule, a smo jih prilagodili današnjemu času. Ugotovili smo, da imajo številni v sebi presežek pite, klasična ajurveda pa je bila prikrojena za kapha čas. Ne verjamemo v uporabo težkih kovin, denimo živega srebra in svinca, ki jih še vedno uporabljajo številna ajurvedska podjetja. Naši izdelki so biološki, preverjeni v evropskih laboratorijih ter ustrezajo evropskim varnostnim standardom. Pri nobeni zeliščni formuli, ki sem jih izdelala sama, ni stranskih učinkov. O učinkih naših pristopov k bolezni smo naredili številne znanstvene raziskave. Denimo, raziskava o bolečini je bila objavljena v The International Journal. Vanjo so bili vključeni udeleženci, ki so bili več let kronično odvisni od protibolečinskih tablet. Izkazalo se je, da jih bolniki, ki so bili v ajurvedski skupini, že po treh mesecih niso več potrebovali in da je izginilo več njihovih bolečin kot pri pacientih s protibolečinskimi tabletami. Udeležencem se je zelo izboljšala kakovost življenja, saj so, denimo, spet lahko premagovali daljše razdalje, se vzpenjali po stopnicah in se zaradi bolečin niso zbujali sredi noči. Podobne raziskave smo naredili tudi, denimo, za astmo, depresijo, dermatitis, plodnost. Povsod smo imeli odlične rezultate.

Naš um se spremeni glede na našo prehrano in življenjski slog. Težave s spominom se pojavijo, kadar se v možganih izsuši vata in pride do mikrozmanjšanja možganske teže. 

Nekateri menijo, da zdravje krepi predvsem hrana lokalnega izvora. Kakšna dieta je po vašem mnenju idealna?

Sveže pripravljena hrana, v nasprotju z zamrznjeno ali konzervirano, je zelo pomembna, vendar mora biti dieta prilagojena temu, kakšni smo. Ni nujno, da je vse, kar je pridelano lokalno, dobro za nas. Denimo, če je nekdo tip pita in uživa paradižnike, bo to povečalo njegovo pito, ne glede na to, kje so zrasli. Naša prehrana mora ustrezati tudi temu, kar potrebujemo. Denimo, po 45. letu je v naših kosteh vedno manj kalcija in ga moramo dnevno priskrbeti s hrano, ki vsebuje kalcij, ali v drugi obliki. Taka hrana lahko raste lokalno, lahko pa tudi ne. Ajurvedske recepte lahko prilagodimo lokalnim sestavinam, okusom in navadam, vendar morajo ustrezati nam.

Omenili ste, da ajurveda lahko prepreči ponovno pojavitev raka. Kako? Zakaj je rak tako pogost?

Na Zahodu je zelo pogost, čeprav zdaj prihaja tudi v Indijo. Vzroki so številni. Šibek imunski sistem, čustveni vzroki, morda uporaba določenih pesticidov in umetnih gnojil. Zanimivo je tudi, da 20–30 odstotkov alopatskih zdravil navaja raka v odstotku do dveh kot stranski učinek. Včasih se razrašča zelo hitro in tega ajurveda ne more nadzirati. Če ga je treba odstraniti, je to nujno. Vendar mislim, da ni vedno nujno. Imam številne izkušnje z ljudmi po vsem svetu, ki so imeli raka, bili operirani, opravili kemo- in druge terapije, potem pa se jim je bolezen ponovila. Od takrat prihajajo na našo kliniko na tretmaje enkrat letno, živijo po ajurvedskih predpisih, uživajo naše zeliščne pripravke in rak se postopoma zmanjšuje. Denimo, mati našega kuharja Manuja je zbolela. Zdravniki so ji rekli, da bo umrla v šestih mesecih, a je po treh letih še vedno živa. Uživa naše zeliščne formule in rak se počasi zmanjšuje. Za nas je pomembno, da se ne razširi ali pojavi ponovno. To obvladujemo dobro in ljudem pomagamo k daljšemu in bolj zdravemu življenju.

Pri odnosih se držim treh pravil, ki ščitijo pred depresijo: osebo sprejmem, kakršna je, od nje ničesar ne pričakujem in jo znam spustiti, ko je treba. Včasih je treba ljudem, s katerimi želimo ohraniti odnos, tudi kaj odpustiti in pozabiti. 

Pravite, da ajurveda loči tri vrste uma, kar vpliva tudi na to, kako se spoprijemamo z vsakodnevnimi težavami. Lahko poveste več?

Ajurveda govori o treh vrstah uma: satva, radžas in tamas. Satvični ljudje sprejmejo vsako situacijo pozitivno in zlahka premagujejo ovire. Za druge vedno najdejo opravičilo. Radžasični ljudje so ambiciozni, podjetniški, organizirani. Lahko se hitro vznemirijo, postanejo ljubosumni, jezni in agresivni. Sebe nikoli ne kritizirajo, zlahka pa kritizirajo druge. Tamasični ljudje so leni in nenehno kritizirajo sebe in druge. Potrebujemo vse tri vrste. Idealno razmerje je 60–70 odstotkov satve, 20–30 radžasa in 10 tamasa. Včasih se moramo ustaviti in umiriti, vendar če imamo preveč tamasa, smo v življenju brez ambicij. Ravnotežje je nujno. In se spreminja. Denimo, pred 15 leti sem bila precej radžasična. Sčasoma je moje zanimanje za nezdravo hrano izginilo, meditiram, zato je moj um postal zelo satvičen. Naš um se spremeni glede na našo prehrano in življenjski slog. Težave s spominom se pojavijo, kadar se v možganih izsuši vata in pride do mikrozmanjšanja možganske teže. Satva se zviša tudi, če, denimo, meditiramo. Pomaga že, da deset minut na dan zapremo oči in se osredotočimo na dihanje; to vpliva na um in lahko povzroči velike spremembe v našem zdravju.

Ste kdaj žalostni? Kako si pomagate v takih trenutkih?

Seveda, saj sem človek. Lani je naše podjetje izgubilo ogromno denarja in to je bilo zame zelo stresno obdobje. Lahko bi se samoobtoževala v nedogled, zakaj sem spregledala znake, a kaj bi to spremenilo. V takih okoliščinah mi pomaga, da se spomnim, da sem na svet prišla brez česar koli in da tudi ob odhodu ne bom ničesar vzela s sabo. Potem laže sprejmem izgubo. Nihče nima magične palice, da bi čas zavrtel nazaj in stvari naredil ponovno in bolje. Edini način je, da grem naprej in skušam zasukati zadevo v pravo smer. Vodim veliko organizacijo in včasih se spoprijemam s pomembnimi delovnimi izzivi. Stres premagujem tako, da si vzamem čas, da se naučim novih spretnosti. Ogromno delam, zato vsak dan uživam naš naravni zeliščni čaj. Pri odnosih se držim treh pravil, ki ščitijo pred depresijo: osebo sprejmem, kakršna je, od nje ničesar ne pričakujem in jo znam spustiti, ko je treba. Včasih je treba ljudem, s katerimi želimo ohraniti odnos, tudi kaj odpustiti in pozabiti. Pri tem mi med drugim pomaga pranajama (pranajama pomeni zavestno vodenje dihanja: prana – energija, ajam – uravnavanje, nadzorovanje).

Kaj vas v življenju osrečuje?

Navdušena sem, ko ljudje prepoznajo moje študente in jim zaupajo. Osrečuje me, da ajurvedsko starodavno znanje pomaga milijonom po svetu in izboljšuje kakovost njihovih življenj.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE