Američani spomin na 4. julij 1776, ko je kongres razglasil neodvisnost od britanskega imperija, obeležujejo z družinskimi pikniki in uživanjem v ognjemetih. Največjega tradicionalno pripravi blagovnica Macy's v New Yorku, ognjemeti pa so tudi po vseh drugih večjih in manjših mestih ZDA. Sicer je za Američane 4. julij je predvsem priložnost za piknik s tradicionalno poslastico hot-dogom. To je tudi dan potovanj in letos se po oceni ameriške avtomobilistične zveze na pot od 3. do 7. julija odpravlja rekordnih 48,9 milijona Američanov oziroma dva milijona več kot lani. Največ jih bo na pot šlo z avtom, 41,4 milijona, štiri milijone z letali, ostali pa z vlaki, avtobusi in ladjami. Največ gneče se obeta prav danes.

Če bo tudi letos praznovanje po ZDA potekalo tradicionalno, Washington čaka nekaj novega, saj je Trump osebno sodeloval pri organizaciji letošnje proslave. Veliki vojaški paradi, ki ga je navdušila predlani v Parizu, se je moral sicer odpovedati, ker mestne oblasti in Pentagon njegovega navdušenja nad dragim razkazovanjem ameriške vojaške moči niso delili. Kljub temu bo nekaj vojaštva na ogled, saj prebivalci prestolnice v predmestju opažajo tanke in oklepna vozila. Trump naj bi si za ozadje svojega govora pred Lincolnovim spomenikom omislil po dva tanka abrams in dva zgodovinska tanka sherman ter oklepnike bradley. Naročil je tudi prelet novega lovca F-35 in akrobacije mornariške eskadrilje, tudi ognjemet naj bi bil bliže odru, s katerega bo govoril.

Na travniku National Mall naj bi bilo veliko število Trumpovih podpornikov, obenem pa so napovedani protesti. Organizacija Code Pink se pogaja z zvezno službo na nacionalne parke, ali lahko napihne balon Trumpa v obliki dojenčka, kakršnega je bilo videti med Trumpovimi obiski Evrope, po novem pa je popularen tudi v ZDA.

Varnostno-obveščevalne agencije ZDA so pred letošnjim praznovanjem izdale posebno opozorilo pred možnostjo napadov skrajnih desničarskih skupin ali posameznikov. Doslej so ponavadi bolj opozarjali na željo islamskih teroristov, da pokvarijo razpoloženje z bombnimi napadi, letos pa svarijo pred uporabo strelnega orožja, avtomobilov in nožev. FBI priznava, da je v zadnjih letih veliko več aretacij in smrti zaradi dejanj domačih desničarskih skrajnežev kot pa islamskih teroristov. FBI spremlja okrog 1000 posameznikov, ki se navdušujejo nad islamskim terorizmom in okrog 850 posameznikov, ki se navdušujejo nad rasizmom in neonacizmom.