Že naše prababice so vedele, da ni pametno zaužiti veliko gob naenkrat, saj sicer veljajo za zdravo, a hkrati težko hrano. Prav tako ne smemo pretiravati z močnimi začimbami, soljo in sladkorjem. Želodcu tudi ni všeč, kadar jemo zelo hladne ali prevroče jedi. Vsak pri sebi naj ugotovi, katera hrana mu najbolj prija in katera ne; denimo mleko pri nemalo ljudeh sproža napenjanje, trebušne krče in vetrove. Kdo drug slabo prenaša pravo kavo ali alkohol. Temu zagotovo ne svetujemo, naj si privošči požirek žganja, v katerem je bil namočen pelin. To v boju z želodčnimi težavami preverjeno učinkovito zdravilno zel raje dodajmo h kakšni čajni mešanici. Zaradi izjemne grenkobe pelina le ne pretiravajmo s količino.

Ste vedeli, da lahko prebavo uravnavamo tudi z masiranjem srednjega dela stopal? 

Od čaja do umetnosti počasnosti

Črevesno floro nam prav tako pomagajo uravnati izbrane začimbne oziroma čajne mešanice s kumino; ta obenem spodbuja prebavo ogljikovih hidratov. Poleg kumine in omenjenega pelina se proti napihnjenosti, krčem in želodčnim bolečinam ter vnetjem v prvih bojnih vrstah borijo še janež, kamilice, materina dušica, koprive, cimet, preslica, rman in poprova meta. Vsakič sveže pripravljen čaj osladimo še z domačim medom, saj deluje dodatno protibakterijsko. S pijačo se ne nalivajmo, temveč jo pijmo počasi in z užitkom. To velja tudi sicer za prehranjevanje, saj nam včasih težave prinese že slabo oziroma prehitro prežvečena hrana.

Koprive, hren in korenje

Vsa kupljena živila pred uporabo vedno splaknimo pod mlačno vodo, saj so zaradi daljše obstojnosti pogosto poškropljena z vsem mogočim. Kadar ugotovimo, da smo nekaj narobe pojedli, kot pravimo, ni treba takoj poseči po tabletah. Spomnimo se dobrih starih ljudskih modrosti, denimo žvečimo brinove jagode. Komur njihov okus ne prija preveč, mu bo morda bolj teknila nasekljana čebula, kuhana v mleku, sploh če za boljši okus dodamo kuhan riž. Odlična zdravilna jed so tudi koprive, pripravljene kot špinača, dodamo le še česen. Želodec prav tako krepi priljubljena velikonočna jed – hren. To je trdil legendarni zeliščar pater Simon Ašič ter hkrati svetoval na tešče zaužite tri nastrgane korenčke, posute z malo sladkorja. Prav tako težko zgrešimo z ovsenimi kosmiči, ki naj bodo kar najbolj naravni brez sintetičnih dodatkov.

Joga, masaža in toplota

Glede na to, da želodčne težave pripisujemo tudi na začetku omenjenim psihosomatskim vzrokom, je nujno poznati vsaj osnove tehnik sproščanja. Najbolj preprosto jogijsko vajo izvedemo tako, da v sedečem položaju na tleh sprostimo roke ob telesu ali pa jih položimo na kolena z dlanmi navzgor; nato z globokim vdihom dvignemo ramena, z izdihom jih spustimo. Brado imamo ves čas dvignjeno. Prebavo uspešno uravnavamo tudi z masiranjem trebuha v smeri urnega kazalca ter z masažo stopal s poudarkom na srednjem usločenem delu. Kadar ritmično krožno dotikanje dopolnimo še s toploto, bodisi v obliki prhe bodisi termoforja, si lahko obetamo še hitrejše in učinkovitejše olajšanje.