Vemo, da je treba dovoljeno dnevno količino kalorij zaužiti z rednimi obroki, ki naj bodo enakomerno razporejeni čez dan. Je kaj na tem, da, ko gre za zdravje, za dobro jutro na tešče popijemo kozarec tople vode?

Seveda, zjutraj jo spijemo zato, ker smo se čez noč potili, zjutraj pa opravimo malo in veliko potrebo. Zelo veliko vlage tudi izdihamo. Vse to prispeva k temu, da smo zjutraj malo dehidrirani in potrebujemo vodo. Za povprečnega človeka bo tri decilitre tople vode zadostovalo za prvo budno uro.Posebno v zimskem prazničnem obdobju lahko obilna hrana povzroča izločanje endorfinov, zaradi česar se dobro počutimo, vendar imamo po drugi strani napet želodec, preobremenjeno prebavo, krče v trebuhu, kajne. Kaj povzroča slabo prebavo in napihnjenost trebuha?

Nekateri znanstveniki menijo, da se največji vzrok napihnjenosti skriva v aditivih, dodanih živilom, ki jih uživamo. A žal težko najdemo živilo, ki aditivov nima. Vzrokov pa je lahko seveda več. Smiselno je narediti krvne teste in ugotoviti, ali smo intolerantni na katero živilo ali sestavino. Prav tako pisati prehranski dnevnik in ugotoviti, koliko katere hrane pojemo. Včasih ljudje zmotno mislijo, da so intolerantni za kakšno živilo, v resnici pa gre le za to, da so ga pojedli preveč. Dober primer je kruh. Če ga pojemo pol kilograma, nas bo gotovo napihnilo, tudi če nismo intolerantni na gluten.

Lahko pa je samo to, da smo pojedli obrok, poln prehranskih vlaknin, recimo fižol, repo, zelje, ali teže prebavljivo hrano, kot je surova zelenjava. Tedaj je skrb odveč, saj bo neugodje minilo samo.


Včasih ljudje zmotno mislijo, da so intolerantni za kakšno živilo, v resnici pa gre le za to, da so ga pojedli preveč.


So nekateri ljudje bolj nagnjeni k slabi presnovi in prebavi?

To so predvsem ljudje z endomorfnim tipom postave, torej so čokati in nizki, vendar se da s pravilno prehrano in vadbo takšne pomanjkljivosti zmanjšati. Zanje je pomembno, da se dosti in intenzivno gibajo, da uživajo hrano, ki je bogata s prehransko vlaknino, kot so lan, chia, vse vrste zelenjave, stročnice ipd.Prepričani smo, da lahko sadje in zelenjavo zaradi bogastva vitaminov, rudninskih snovi in vlaknin jemo kadar koli in v poljubni količini. Vendar to ne velja za vse, mar ne?

Za zelenjavo to absolutno drži, tudi če hujšamo, lahko jemo vso v neomejenih količinah. Pri sadju moramo biti malo bolj pozorni, a ga lahko vseeno zaužijemo kar precej, do približno 500 gramov na dan. Še nikoli nisem zasledila primera, da bi imel kdo resne zdravstvene težave, ker bi jedel preveč sadja, in menim, da je njegov pregon, ker vsebuje sladkor, neumnost. Splošno priporočilo pa je, da bi na dan pojedli 800 gramov zelenjave in sadja.


Obstaja preverjeno ljudsko zdravilo, ki pomaga pri napihnjenosti trebuha in črvičenju?

Seveda, obstaja jih kar nekaj. Po mojih izkušnjah se najbolje odrežeta čaj iz janeža in četrtina žličke muškatnega oreščka trikrat na dan.