Vprašajte strokovnjaka

Dlje od poljubov še nisem šla

Sem mlado dekle, študentka, imam devetnajst let. Pomanjkanje samozavesti in samozaupanja je eden mojih večjih problemov. Poleg tega s težavo navezujem stike z ljudmi. Ob ljudeh, med katerimi se ne počutim dobro, sem zelo sramežljiva. Šola mi je bila vedno prava mora, čeprav sem bila uspešna, sem se počutila osamljeno in odtujeno. Pred dvema letoma sem se odločila, da bom nekaj naredila zase. Začela sem prebirati knjige o osebnostni rasti, razmišljati pozitivno, se sproščati. Nekoliko mi je uspelo. Našla sem prijatelje, postala sem bolj odprta. Pogovarjati sem se začela celo s fanti, česar si prej nisem upala. Imam nekaj izkušenj z njimi, vendar še nisem srečala takega, na katerega bi se lahko navezala. Dlje od poljubov in dotikov še nisem šla. Zgodilo se je, da so si sošolke, s katerimi sem se zbližala, našle fante. Včasih smo hodile skupaj ven, zaupala sem jim večino svojih misli, zdaj nimajo več časa. Boli me, ko mi pripovedujejo, kaj vse so doživele, meni pa se ne dogaja čisto nič. Zaradi fantov se čutim milijon kilometrov oddaljena od njih. Nesrečna sem, ker še nikoli nisem imela resnega fanta. Bojim se, da bom ostala sama. Še vedno čutim, da taka, kot sem, nisem dovolj dobra. Še vedno se mi porajajo negativne misli o sebi. Rada bi bila drugačna, želim se spremeniti, postati samozavestnejša in rada bi zaupala vase. Ali je to mogoče?

Nika s Štajerske

Ubrali ste pravo pot

Razumem vaše občutke in stisko. Doživljanje sebe in drugih ste izredno dobro opisali v dolgem pismu, ki sem ga morala zelo skrajšati, da je primerno za objavo. Naredili ste pravo samoanalizo in s tem pokazali globok uvid težav, ki jih imate. Mlado dekle ste še in prav zato je to dejanje toliko večji dosežek. Vaša mladost pa vam odpira tudi možnosti in upanje za spremembe. Oprete se lahko na vse, kar ste v zadnjih dveh letih že naredili zase. Mislim, da ste lahko več kot zadovoljni. S svojim aktivnim odnosom do življenja in trudom zase se spreminjate ter napredujete. To ste opazili tudi sami. Ne bodite prezahtevni do sebe. Zavedajte se, da se spremembe zgodijo počasi in postopoma. Vsak napredek, ki ga boste opazili, naj vam da energijo za vztrajanje na svoji poti. Vem, da je včasih naporno in težko, vendar se ne sprašujte o svojih mejah. Postavljate in premikate jih sami. Vsakemu med nami je dana možnost, da napreduje vse življenje, če se le tega zaveda in si res želi.

Nezadovoljni ste s seboj in neprenehoma se primerjate s svojimi prijateljicami. Ker si ne zaupate in imate slabo samopodobo, so postale vaše merilo. Na življenje, še prav posebno pa na odnose med spoloma, se trudite gledati z njihovimi očmi. Ob tem zanikate sebe kot enkratno in samosvojo osebnost. Občudujete in celo zavidate jim samozavestno, drzno in sproščeno vedenje, ki ga kažejo. Ob dogodivščinah, s katerimi se bahajo pred vami, se vam porajajo manjvrednostni občutki. Ali ste kdaj pomislili, da morda ni vse tako idealno, ko se vam zdi? Za takim vedenjem se lahko skriva marsikaj, tudi podobne stiske, strahovi in težave, ki jih imate sami, le da se izrazijo drugače in da se prijateljice niso sposobne z njimi spoprijeti. Kdo je od koga oddaljen milijone kilometrov, je veliko vprašanje. Če ne sprejemate sami sebe in se nimate dovolj radi, tudi ne doživljate svojih lastnosti kot odlik, temveč kot pomanjkljivosti. Zato se bojite, da niste dovolj dobri, da pravzaprav niste vredni resnične ljubezni, ki si jo tako želite. Od tod tudi strah, da boste ostali sami. Sprašujete se, ali je kje fant, ki bi vas lahko ljubil tako, kot ste. Ali se zavedate, da ste lahko nekomu privlačni tudi zato, ker ste bolj plašni, zadržani in občutljivi? Ljudje smo različni tudi v svojih potrebah, pričakovanjih in v tem, kaj nam je všeč in kaj ne.

Z vašim osebnostnim razvojem, katerega prvi cilj je, da sprejmete sebe kot enkratno, spoštovanja in ljubezni vredno osebo, se bo razvijala tudi vaša sposobnost za partnersko ljubezen. Sposobnost zaupanja, občutenja bližine, pripadnosti, sposobnost dajanja in sprejemanja. S tem se bo bistveno povečala vaša možnost, da srečate ustreznega partnerja in ga prepoznate.

Bodite prepričani, da ste na pravi poti in da zmorete. Dobro bi bilo, da bi si pisali dnevnik, če tega že ne počnete, in vanj zapisovali svoje refleksije na vsakodnevne dogodke. Tako bi imeli jasnejši pregled nad svojim doživljanjem in napredovanjem. Seveda pa bi vam bilo lažje, če bi si našli oporo in pomoč v ljudeh, ki vas obdajajo. Starši, kot ste jih opisali, vam pri tem ne morejo pomagati in tega se zavedate. Koristila bi vam tudi strokovna pomoč, predvsem terapevtska skupina, za izboljšanje samopodobe. Da bi se lahko vključili v kakšno, ki deluje pri javnem zdravstvu, vam priporočilo lahko napiše zdravnik specialist.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE