Duhovne učiteljice svetujejo, naj ženska, kot velijo starodavna izročila, med menstruacijo počiva, se umakne v zasebnost. V resničnosti je temu zelo težko slediti že zaradi službe. Kako čim laže, s kar najmanj stresa prebrodimo tiste dni?

Vsaka zase ve, kakšen menstrualni ciklus ima. Že v drugem delu ciklusa so ženske načeloma malo manj razpoložene, bolj zatečene, napihnjene, nervozne, agresivne, razdražljive in imajo povečan apetit. Občutijo nelagodje. Zaradi vpliva hormona progesterona so v tem obdobju tudi spolno manj aktivne oziroma bolj odklanjajo spolne odnose. Ko zakrvavijo, pa se simptomi umirijo in začutijo nekakšno olajšanje. Seveda se lahko hkrati pojavijo tudi bolečine, krči, glavobol. V teh primerih svetujemo, da posameznica čim prej, po možnosti že dan pred menstruacijo, vzame protibolečinsko tableto, zaužije veliko tekočine, si privošči lahko hrano ter čim več počiva.

Idealno je, kadar si pri vsakem menjavanju vložkov umiješ spolovilo le z vodo. Kadar te možnosti ni, zadostujejo intimni robčki. 

Kakšna hrana v tem obdobju najbolj prija?

Ženski žal najbolj diši sladko. To seveda ni v redu tudi zato, ker je takrat zaradi hormonov že tako nagnjena k nastanku aken, kar sladkor še dodatno spodbuja. To pa ne pomeni, da se ne sme pregrešiti oziroma potešiti neustavljive želje po sladkem. S koščkom čokolade ali z malo sladkega sadja, kot je lubenica, ni nič narobe. Obenem svetujemo manj močnih začimb in ogljikovih hidratov, ki pripomorejo k napihovanju, denimo kruha.Kateri vložki in tamponi so ta trenutek najboljši? Bombažni in neodišavljeni?

Drži, a vsaka sama najbolje ve, kaj ji ustreza tudi glede na tip kože in sluznice. Pomembno je, da se počuti udobno, varno ter vložek ali tampon dobro vpije oziroma zadrži kri. Sama sem zagovornica tamponov, ker so najbolj higienski. Nekatere pa zelo hvalijo menstrualno skodelico, ki jo imaš v sebi ves dan. Zakaj pa ne?

Ženska mora med menstruacijo normalno funkcionirati. 

Kakšno je vaše mnenje o vpojnih pralnih vložkih, ki jih oglašujejo zadnje čase? Pripnejo se na spodnje perilo.

Teh vložkov še nisem videla. Spominjam se, da so mi o podobnih pripovedovale mame in babice. Oprane so obešali ob hiši in tako je denimo vsak vedel, da neko dekle še ni noseče, ker se je ta tip perila vsak mesec pojavil zunaj. (Nasmeh.) Z vidika ekologije in zmanjšanja odpadkov so vložki, ki obujajo to staro tradicijo, dobrodošli, a vprašanje, ali so res zadosti vpojni in kako je z menjavanjem. Odvisno tudi od tega, kakšen tip dela imaš, saj jih je treba menjavati vsaj na tri, štiri ure. Kadar delaš v operacijski sobi, hodiš po poslovnih sestankih ali če si denimo profesorica, učiteljica v šoli, je to najbrž težko. Ženska mora med menstruacijo normalno funkcionirati. Še en pomislek: koliko energije porabimo, kako ekološki smo v resnici, ko pralne vložke prekuhavamo in pri tem uporabljamo praške?V času mesečnega perila se zagotovo bolj posvečamo negi. Kakšna naj bo, da si ne škodujemo oziroma pretiravamo?

Sem zagovornica vode. Dvakrat na dan se stuširaš, če gre, sicer zadošča tudi enkrat. Idealno je, kadar si pri vsakem menjavanju vložkov umiješ spolovilo le z vodo. Kadar te možnosti ni, zadostujejo intimni robčki.

Nikakor ni napačno, če mila za intimne predele uporabljamo tudi za prhanje telesa. Z izjemo obraza, ker je koža tam še bolj občutljiva. 

Kaj pa, če si poleg vode vendarle želiš malce odišavljenosti, ki lahko poveča občutek svežine?

(Nasmeh.) Nič slabega. Izbira je velika. Priporočam, da si posameznica kupi primerna intimna mila v majhnih embalažah, da lahko preizkusi, katero ji je najbolj všeč.Ali drži, da so intimna mila prav tako primerna za umivanje celotnega telesa, denimo pazduh in stopal?

(Pokima.) To velja v prvi vrsti za čistilne pene. Nikakor ni napačno, če mila za intimne predele uporabljamo tudi za prhanje telesa. Z izjemo obraza, ker je koža tam še bolj občutljiva; z uporabo mil, ki niso namenjena čiščenju tega dela telesa, zlahka uničimo zaščitni plašč kože ter se zato prej pojavijo alergični odzivi, kronični ekcemi in podobno.

Sperma je bazična, nožnica pa kisla in poskuša nevtralizirati spermije, zato se razvije določen vonj, drugačen, kot ga je ženska sicer vajena pri svoji nožnici. 

Povejva še kaj o spolnosti med menstruacijo.

Nekatere ženske čutijo spolno poželenje tudi med menstruacijo. Kadar je ta blaga in se partnerja razumeta ter jima krvavitev ni odveč, ni nič narobe, če se predata spolnosti. Takrat bodo izločki pač tudi krvavi.Ali močno umivanje, spiranje izsuši nožnico in lahko med spolnim odnosom povzroči bolečino?

Kadar imate kakovosten spolni odnos – to pomeni, da je vanj vključena dobra predigra, med katero se nožnica samodejno navlaži – potem načeloma ne bi smelo biti težav. Vsaj pred meno. Malce neprijeten vonj, ki ga lahko vsakdo zazna po spolnem odnosu brez kondoma, je nekaj normalnega in bo vedno prisoten, saj prideta v stik dva različna medija. Sperma je bazična, nožnica pa kisla in poskuša nevtralizirati spermije, zato se razvije določen vonj, drugačen, kot ga je ženska sicer vajena pri svoji nožnici. Da bi bil spolni odnos sam po sebi prav zelo dišeč – tega ni. (Nasmeh.) Določen vonj bo vedno – ne glede na umivanje pred spolnim odnosom ali po njem.