Avtorica tega članka je poiskala in preizkusila kopico vaj za oblikovanje telesa s poudarkom na pasu, nadlakteh, bokih, stegnih in zadnjici. Navdih je bil neobičajen telovadni pripomoček, ki ga ima večina doma – dežnik. Po vzoru naslova pravljice Ele Peroci Moj dežnik je lahko balon bi lahko dejali: Moj dežnik je lahko telovadni pripomoček! Naslednjim korakom do božanske postave sledite tudi vi in nam sporočite, kakšne rezultate ste dosegli. 


Vitek pas

Simbol polnokrvne ženstvenosti je poleg oblin od nekdaj vitek pas. Z vztrajnim ponavljanjem določenih gibov – najbolje ob spremljavi priljubljene glasbe – se laže približamo najboljši različici sebe. Pa začnimo! Ležimo na hrbtu, roke so v širini ramen iztegnjene proti stropu, v njih držimo zaprt dežnik. Hkrati dvigujemo zgornji del telesa in noge, ki jih držimo skupaj. Občutimo napetost v trebušnem delu? Tako je tudi prav! Ponovimo vsaj še devetkrat. Ostanemo na hrbtu, še vedno se z rokami oklepamo dežnika in ga položimo na zatilje. Nato se poskušamo z obema koncema dežnika izmenično dotakniti levega in desnega kolena. Nič hudega, če nam ne uspe, pomembno je, da se upogibamo v nakazani smeri in imamo pri tem iztegnjen vrat. Izvedemo najmanj petkrat v vsako smer. Prevalimo se na trebuh in pred seboj iztegnemo roke s še vedno zaprtim dežnikom. Hkrati dvignemo roke in noge in v tem položaju vztrajamo po tri sekunde. Ponovimo vsaj še štirikrat. Vstanemo in se razkoračimo, vodoravno iztegnemo roki z dežnikom v višini prsi ter obračamo zgornji del telesa levo in desno, toliko da začutimo mišice v spodnjem delu hrbta.Čvrste nadlakti

Takrat ko dolge rokave zamenjajo kratki, se tudi na rokah pokaže, koliko smo se v resnici posvečali rekreaciji. Odvečna maščoba na nadlakteh je lahko posebno moteča, zato se ji posmejmo v brk z domišljeno taktiko. Stojmo razkoračeno. Dvignemo roke, v katerih držimo dežnik, tako da še ostanejo v našem vidnem polju, nato jih spuščamo in dvigujemo v enak položaj – desetkrat. Enako ponovimo še v desno in levo stran, vendar telo medtem ostane obrnjeno naprej. Na koncu z rokami, ki držijo dežnik, krožimo nad glavo – prav tako v levo in desno. Podobno vajo ponovimo tako, da roke premikamo, dvigujemo nad in za glavo, kot bi bil dežnik naša utež. Izvedemo od dvajsetkrat do tridesetkrat. Potem zagrabimo dežnik približno na sredini in ga z obema rokama dvigujmo pred seboj, kot bi imeli pokal. Ponovimo še vsaj sedemkrat – tudi le z levo oziroma desno roko. V razkoraku se sklonimo naprej, oprijemajoč se dežnika z iztegnjenimi rokami, ki naj bodo vzporedne s tlemi. V tem položaju nihamo levo in desno z iztegnjenim hrbtom in vratom. Nato se vzravnamo, dežnik odpremo in ga izmenično naprej, levo in desno premikamo tako, kot bi z njega otresali sneg.Čudoviti boki, stegna in zadnjica

K lepo oblikovanemu telesu po klasičnih merilih seveda sodijo tudi skladno oblikovani boki, stegna in zadnjica. Vadbo za te predele je mogoče združiti v več vaj. Stojimo z nogami skupaj, roke se oklepajo zaprtega dežnika in so spuščene pred telesom. Najdemo ravnotežje in izmenično vstran dvigujmo levo in desno nogo, kolikor zmoremo visoko; pomembno je, da pri tem začutimo stegenske mišice. Stopala imamo nekaj časa obrnjena naravnost, nato pa jih rahlo odpremo navzven. Izvedemo petkrat v eno in drugo smer. Vajo ponovimo tako, da dežnik »zapičimo« v tla pred seboj in se opremo nanj z obema rokama. Nato sedemo po turško in z rokama, ki držita dežnik na obeh koncih, z zgornjim delom telesa zdrsnemo naprej proti tlom. To večkrat ponovimo, tako da začutimo mišice na stegnih, bokih in zadnjici. Ležemo na hrbet, roke, ki se oklepajo dežnika, pa stegnemo proti stropu in dvigujemo zadnjico, kolikor gre visoko. Vstanemo in se razkoračimo. Odpremo dežnik in ga dvignimo v zrak z obema rokama. Izmenično krčimo kolena in se dvigujemo na prste. Na koncu vadbe zapremo dežnik, ga položimo na tla in v predklonu sprostimo mišice celotnega telesa.


Za glasbeno kuliso med vadbo predlagamo naslednje pesmi: Thunderstruck (AC/DC), Čist nor (Sokoli), Eye in the sky (The Alan Parson Project), Mala nimfomanka (Big Foot Mama), Def Leppard (Pour Some Sugar On Me), Scorpions (Rock you like Hurricane), Sausages (Nimam moči), Vsi ljudje hitijo (Neca Falk) in Sweet Child O'Mine (Guns N'Roses), Jaz že vem, zakaj (Jan Plestenjak) in staro dobro Na golici (ansambel bratov Avsenik).