Štirideset let po Toporišičevi slovnici se je našel junak, dr. Kozma Ahačič, ki je z novima slovnicama prekinil tradicijo ene same zveličane slovnice za vse, iz učenja slovenščine pa naredil prijazen, živ in ustvarjalen proces. Zgradba maternega jezika tako ni več nerazumljeni sovražnik, ampak zaveznik na poti vznemirljivega raziskovanja. 


Uroš Urbas, v. d. odgovornega urednika Dela, z nominiranci Borisom A. Novakom, Jožetom Šerbcem, Bernardo Kropf, Markom Pokornom, Andrejo Gomboc, Petro Grainer in Komom Ahačičem.


O končni izbiri osebnosti leta so z glasovanjem po spletu odločali bralci Dela in Ahačiča izbrali med desetimi nominiranci, ki so najbolj zaznamovali preteklo leto. Po mnenju Delovega uredništva so to ljudje s srcem, ljudje, ki smo jim lahko hvaležni in jim brez sramu lahko rečemo tudi junaki leta 2017. Poleg zmagovalca so bili nominirani še raper in aktivist Miha Blažič N'toko, kapetan zlate slovenske košarkarske reprezentance Goran Dragić, astrofizičarka Andreja Gomboc, ustanoviteljica Zavoda 13 Petra Greiner, aktivistka in prva soseda Kemisa Bernarda Kropf, pisatelj Boris A. Novak, pediater in infektolog Marko Pokorn, dolgoletni direktor Kobariškega muzeja Jože Šerbec in vsestranska alpska smučarka Ilka Štuhec.Prestižni naziv je vodstvo Dela podelilo na slavnostni prireditvi v ljubljanski Narodni galeriji, ki jo je vodila Petra Kovič, urednica petkove Delove priloge Svet kapitala, na letošnji razglasitvi pa je časopisna hiša podelili tudi tri Delove novinarske nagrade, in sicer je Delovo novinarsko nagrado za življenjsko delo prejel Branko Soban, ki v pokoj odhaja kot novinar zunanjepolitične redakcije, Delova novinarka leta 2017 je postala Špela Kuralt, dopisnica iz Celja, Delova fotografija leta 2017 pa je delo fotoreporterja Tomija Lombarja.Nagrajenec Kozma Ahačič, ki je nagrado prejel iz rok v. d. odgovornega urednika Dela Uroša Urbasa, se je na razglasitev odzval z besedami: »Mene je danes dobesedno šokiralo, da sem kot preprost slovenist premagal velikega Zmaja. Če bi mi pred letom kdo rekel, da je lahko slovnica za mlade tako odmevno delo, bi se mu prizanesljivo nasmehnil. Zato me še toliko bolj veseli, da postaja tudi delo nas, jezikoslovcev, vedno bolj prepoznavno v širšem okolju. Ker je bila eden od povodov za nominacijo tudi moja vloga pri portalu Fran, so za priznanje zaslužni tudi vsi moji sodelavci na Inštitutu za slovenski jezik ZRC SAZU. Sicer pa sem se znašel v odlični družbi. Otrokoma bom končno lahko rekel, da sem premagal velikega Zmaja.«