O končni izbiri osebnosti leta so z glasovanjem po spletu odločali bralci Dela in Milana Jakopoviča izbrali med desetimi nominiranci, ki so najbolj zaznamovali preteklo leto. Po mnenju Delovega uredništva so to ljudje s srcem, ljudje, ki smo jim lahko hvaležni in jim brez sramu lahko rečemo tudi junaki minulega leta 2016.

Poleg Milana Jakopoviča so bili nominirani še Aleksander Čeferin, prvi Slovenec na položaju predsednika Združenja evropskih nogometnih zvez, Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki je naredila velik korak k spravnemu mestu mrtvih kot sestavnemu delu nacionalnega zgodovinskega spomina, Hubert Kosler, ki je je z uspešnim poslovanjem podjetja Yaskawe prepričal Japonce k pomembni investiciji, Matevž Lenarčič in Griša Močnik, prvi je drugič obletel svet z ultralahkim letalom, drugi je podatke o sajah spravil v resne debate, prof. dr. Zvezdan Pirtošek, po njegovi zaslugi obvladovanje epidemije demence prihaja v prvi plan, Ana Roš, ki je Slovenijo postavila na svetovni gastronomski zemljevid, Peter Prevc, ki je v prejšnji sezoni smučarskih skokov osvojil pravzaprav vse, kar se je osvojiti dalo, Tina Trstenjak, judoistka, ki je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru zdržala hude pritiske in potrdila prvo mesto na svetovni jakostni lestvici, in Tatjana Avšič Županc, ki je skupaj s sodelavci prva na svetu potrdila povezavo med virusom zika in mikrocefalijo.

Milan Jakopovič se je s spletnim glasovanjem na prvo mesto uvrstil z 48,2 odstotka, drugo uvrščeni Peter Prevc je prejel 12,4 odstotkov, 11,3 odstotka glasov pa so bralci namenili prof. dr. Zvezdanu Pirtošku.

Delo je izbor za Delovo osebnost leta organiziralo že sedemindvajsetič zapored, a prvič v večernih urah. Današnja prireditev se je v Klubu Cankarjevega doma začela ob 19. uri, vodil jo je igralec Boris Ostan, pogovor z nagrajencem pa novinarka Delove Sobotne priloge Vesna Milek. Nagrado je Milanu Jakopoviču izročil v. d. odgovornega urednika Dela Gregor Knafelc. 

Delove osebnosti zadnjih pet let so bili tudi Jure Poglajen (2015), Gasilska zveza Slovenije (2014), Anita Ogulin (2013), Ana Lukner (2012) in Ivo Boscarol (2011). 

Več o izboru najdete tukaj