Poslanke in poslanci so na tajnem glasovanju najprej izvolili dva podpredsednika DZ, prva je to postala poslanka LMŠ Tina Heferle, ki je prejela 66 glasov podpore, kot drugi podpredsednik pa je bil izvoljen Jože Tanko iz SDS s 74 glasovnicami podpore. Heferletova je po izvolitvi dejala, da je počaščena, da so ji kolegi namenili glasove in zaupanje za opravljanje te pomembne funkcije. Kar nekajkrat je že prebrala poslovnik DZ, a ga ne zna pamet, saj po njenih besedah ni smisel pravnih predpisov, da jih znaš na pamet, ampak da jih razumeš in jih znaš tolmačiti. Njen način vodenja sej DZ ne bo prav nič drugačen kot od njenih predhodnikov. »Trudila se bom, da bodo seje potekale nemoteno, da bodo razprave konstruktivne in spoštljive,« je še dejala Heferletova in obljubila, da se bo pri vodenju sej potrudila po najboljših močeh, s prvo izredno pa je pričela že danes, po odstopu Tonina.  


Poslanka LMŠ Tina Heferle je nova podpredsednica DZ.


Na podpredsedniško mesto, ki pripada največji opozicijski stranki, bo Tanko doprinesel svoje bogate poslanske izkušnje, so prepričani v SDS. Z odličnim poznavanjem poslovnika DZ, bo sposoben podpredsedniško funkcijo opravljati vestno in odgovorno, kar pričakujejo tudi od ostalih podpredsednikov DZ, so povedali. Menijo tudi, da je Tanko velika dodana vrednost za nadaljnje vodenje DZ in bo v veliko pomoč tudi t. i. novim obrazom, ki bodo sedeli na teh odgovornih mestih. Nekaj pohvalnih besed so dolgoletnemu poslancu in vodji poslanske skupine SDS v predstavitvi stališč poslanskih skupin namenili tudi v nekaterih strankah bodoče koalicije. Tako v SD kot DeSUS so Tanka označili kot korektnega poslanca z dolgoletnimi izkušnjami in dobrega poznavalca poslovnika DZ. Pozdravili so tudi dejstvo, da se je SDS v nasprotju s prejšnjim mandatom tokrat odločila predlagati kandidata za podpredsedniško mesto. 


Poslanec SDS Jože Tanko je novi podpredsednik DZ.


DZ je v nadaljevanju prešel na volitve predsednika DZ. Kandidat za to mesto je bil predsednik SD Dejan Židan, ki ga je koalicija šestih strank (LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice) želela imenovati na mesto in zaradi česar je Tonin, ki je dva meseca vodil DZ sedaj tudi odstopil. »Prišel je čas mojega slovesa... Bilo mi je v veselje in čast,« je dejal ob sestopu s funkcije in strnil mandat: »Kljub temu, da so se nekateri posmehovali, da nisem naredil nič, vodje poslanskih skupin veste, da smo imeli redne tedenske sestanke, na katerih smo uskladili številne akte, pravilnike in druge stvari,« Židana je medtem podprlo 49 poslank in poslancev od 60, ki so prevzeli glasovnice. Osem poslank in poslancev je glasovalo proti njegovi izvolitvi, tri glasovnice pa so bile neveljavne.


Poslanec NSi Matej Tonin je po dveh mesecih odstopil z mesta predsednika DZ.


Kot so v predlogu Židanove kandidature zapisali predlagatelji, Židana poleg bogatih strokovnih, gospodarskih in političnih izkušenj odlikujejo strpnost, odprtost, spoštljivost, spoštovanje različnih mnenj in pravičnost. Da njihove podpore nima, pa so mu v predstavitvi stališč pred glasovanjem sporočili v poslanski skupini SDS, kjer imajo pomisleke glede njegovega preteklega dela. Branko Grims pa je ugotavljal tudi, da bo Židanova usoda enaka usodi celotne bodoče vlade, kjer bodo po njegovih besedah vsi ostali marionete, vse niti pa bo v resnici imela v rokah Levica.


novoizvoljena podpredsednica DZ Tina Heferle in predsednik DZ Dejan Židan.


Židan se je v nagovoru poslancev po izvolitvi najprej zahvalil za izražena stališča, tako za tista s podporo kot tudi kritična. »Osebno menim, da je naša prva naloga, da si znamo med seboj povedati, kaj si mislimo drug o drugem, da naglas povemo stališča, čeprav bodo ta tudi kritična,« je dejal. Kot je dodal, ravno zaradi kritik in drugačnih stališč »drug drugemu nastavljamo ogledalo, soočamo naša mnenja zato, da bomo znali in zmogli sprejemati boljše rešitve«.

Kot prvi med enakimi je poslance prosil, da kljub kritikam ohranijo spoštljivost. »Na nas je, da se trudimo zvišati nivo politične kulture. Da smo med seboj spoštljivi, ne samo v tej dvorani, temveč nasploh. Pred kamerami in za njimi,« je dejal. Tonin in Židan bosta primopredajo opravila že danes. Dosedanjemu predsedniku DZ pa so se za opravljeno delo zahvalili v večini poslanskih skupin, izrazito kritični so bili le v Levici.