Leonardo da Vinci je tako s prestola izrinil Picassove Alžirke, ki so pred leti iztržile 150 milijonov evrov. Odrešenik je tako več kakor dvakrat podvojil že osupljivi znesek.

Gre za sliko, veliko 45 x 65 centimetrov in ustvarjeno na leseni plošči; je zadnja stvaritev Leonarda da Vincija v zasebnem lastništvu, strokovnjake pa je odšteti znesek pošteno presenetil, saj je kar štirikratno presegel napovedi. Umetnina je nastala okoli leta 1500. Nekoč je bila v lasti angleških kraljev, leta 1763 pa so jo prodali na dražbi. Njeno lastništvo do leta 1900 ni dokumentirano, v 20. stoletju pa je njen lastnik postal britanski zbiratelj sir Francis Cook, ki pa menda ni vedel, da ima na steni tako pomembno renesančno delo. Zato ne preseneča, da so pooblaščeni za upravljanje Cookovega nasledstva sliko prodali za pičlih 45 funtov. Novi lastnik je njeno pristnost potrdil šele pred šestimi leti, osupli restavratorji pa so jo nemudoma označili za največje odkritje 21. stoletja. 

In kdo je novi lastnik? Za zdaj je še neimenovan, za mojstrovino pa se je potegoval po telefonu kar dvajset minut. Tekmecev je imel kar nekaj, cena se je zviševala tudi po petnajst milijonov, končna cena pa je dvorano napolnila z vzkliki navdušenja. Nekateri ugibajo, da je ponosni lastnik Dmitrij Ribolovlev, ki rad odšteje bajne zneske za uveljavljene umetnine..